Élelmiszergazdaság

Piac

Tájékoztatóval segíti a Nébih a vendéglátóhelyek újranyitását

Várhatóan napokon belül újra kinyithatnak – a szükséges járványvédelmi intézkedések betartása mellett – a vendéglátóhelyek szabadtéri helyiségei. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összefoglalta azokat az élelmiszerbiztonsági és élelmiszer-higiéniai ajánlásokat, amelyek a járványügyi elvárásokkal összhangban megkönnyítik a vendéglátóhelyek biztonságos újranyitását, működtetését, a vendégek és a személyzet egészségének megóvását.

A járványügyi helyzet alakulása és a legfrissebb veszélyhelyzeti rendelkezések lassan lehetõvé teszik a vendéglátóhelyek teraszainak és kerthelyiségeinek megnyitását, amelyek reggel 5 óra és este fél 10 között fogadhatják vendégeiket – tájékoztat honlapján a Store Insider. Eközben azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy a koronavírus továbbra is fertõz, bárhol, bármikor újra felbukkanhat, ezért a járvány elleni védekezésre továbbra is kiemelt figyelmet kell fordítani!

A védelmi intézkedések betartásáról az üzemeltetõ köteles gondoskodni. A fogyasztók érdekében különösen fontos, hogy az ételkészítés csak a kifogástalan állapotú és állagú létesítményekben, valamint a megfelelõ tudású, egészségi állapotú és oktatással a speciális helyzetre is felkészített személyzettel rendelkezõ üzletekben induljon újra. A Nébih friss tájékoztatója azzal a céllal készült el, hogy ehhez a legfontosabb kívánalmakat egy csokorba szedje.

Fotó: 123rf

Elengedhetetlenül fontos, hogy még a nyitás elõtt sort kell keríteni az üzemi és vendégforgalmi helyiségekre, valamint a berendezési és felszerelési tárgyakra egyaránt kiterjedõ alapos fertõtlenítõszeres nagytakarításra, továbbá az üzemi és fogyasztói edények fertõtlenítõszeres átmosására. Nem maradhat el a raktárkészlet tüzetes átvizsgálása, szükség szerint selejtezése sem, melynek visszapótlásáról ugyancsak gondoskodni kell. Lehetõség szerint ajánlott a HACCP rendszer és az önellenõrzési rendszer felülvizsgálata is.

A további elvárásokat és ajánlásokat tartalmazó hatósági tájékoztató elérhetõ a Nébih portál koronavírus aloldalán.

A vendéglátóhelyek biztonságos, járványmentes üzemeltetését szolgáló ajánlások betartása mindenki közös érdeke. Fontos tisztában lenni azzal, hogy mellõzésükkel a normális mûködési rendhez való visszatérés idõben még inkább kitolódhat! A Nébih szakemberei a továbbiakban is igyekeznek minden szakmai segítséget megadni az élelmiszerláncban érintett vállalkozások számára a mielõbbi zökkenõmentes mûködés érdekében.

agrotrend.hu / Store Insider

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Az Év Agrárembere támogatók

 
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Szakmai partner
Nyakas Farm
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
 
Hirdetés

Facebook

Hirdetés