Élelmiszergazdaság

Piac

Szilveszterkor pezseg a legjobban a balatoni pezsgőpiac

Mintegy 200 ezer hektoliter pezsgőt állítanak elő hazánkban évente, Magyarország ezzel a világ tizedik legnagyobb pezsgőgyártója. A buborékos alkoholos italból még mindig szilveszterkor fogy a legtöbb. Egyre több balatoni borász kínálatában jelennek meg a saját készítésű pezsgők – írták a sonline.hu portálon.

Több mint tíz éve kezdett el Légli Ottó balatoni borász pezsgőket készíteni.


A hagyományos az igazi. Fotó: Sonline / Kovács Tibor

– A multiáruházakban kínált pezsgők többsége tankpezsgő, amelyeket tartályban erjesztenek. Ezek is lehetnek finomak, de én a hagyományos pezsgőt készítem – mondta el Légli Ottó.

Szerinte a bortermelés legnagyobb kihívása a tradicionális pezsgőkészítés.

– A minőség 70–80 százaléka a szőlőben dől el, az alapbornak komoly elvárásoknak kell megfelelnie, minden bogyónak makk­egészségesnek kell lennie – emelte ki a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke.

Megjegyezte: a sav- és alkoholtartalomra különösen figyelni kell. – Csak kézzel lehet szüretelni, az egész fürtöt préseljük és jó, ha ötven százalékos a kihozatal. A mustot tisztítjuk, majd márciusban a második erjesztés után koronazárral lezárjuk. Törvény írja elő a minimális érlelési időt. Mi a gyümölcsös pezsgőnket legalább 20–22 hónapig érleljük – magyarázta Légli Ottó, aki az idén 13 ezer palack pezsgőt értékesített.

Hozzátette: rajnai rizlingből, Furmintból készül a pezsgőjük, de telepítettek Ezerjót és tervben van tavasszal a Csomorika telepítése is.

– Ez utóbbi fajtát a pécsi Littke pezsgőgyár használta fel, akiknek Bostonban, Koppenhágában, Londonban volt lerakatuk. A balatoni borrégióban egyre több borászat kezd tradicionális pezsgőt készíteni. Garamvári Vencel az elsők között kezdett tradicionális, palackban erjesztett pezsgőt készíteni, rajta kívül a Sauska és Kreinbacher pincészet meghatározó a piacon – mondta.

– A balatoni termőterületeinken nagyon jók a feltételek, könnyed, légies pezsgő készíthető az itteni szőlőfajtákból – tette hozzá Légli Ottó.

Annyi máshoz hasonlóan a pezsgő is drágult az idén. – Mi húsz százalékot emeltünk a pezsgőink árán, azonban a költségek növekedése jóval nagyobb arányú volt ennél – mondta el a balatoni borász.

 
Magyar pezsgőt ittak világszerte

– Az első világháború idején hazánkban még 23 pezsgőüzem működött, és a franciák után mi exportáltuk a legtöbb pezsgőt – emelte ki Légli Ottó. – Ettől a helyzettől ma már nagyon messze vagyunk és a hazai borászoknak nincs is rá esélyük, hogy visszaszerezzék a világháború előtti pozíciókat.

Magyarországon ma évente mintegy 200 ezer hektoliter pezsgőt állítanak elő, hazánk ezzel a világ 10. legnagyobb pezsgőgyártója – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből. Hazai piacra kerül a Magyarországon előállított pezsgő 75–80 százaléka, s csak negyede-ötöde megy exportra. Legfontosabb célországaink idén Románia, Kanada, Észtország, Svédország és Lett­ország. A pezsgőpiac stabil növekedést mutat világszerte, az elmúlt húsz évben 70 százalékkal nőtt a világ pezsgőtermelése. Az előállított pezsgő 83 százaléka fehér, 15 százaléka rozé, 2 százaléka vörös.

– Egy pezsgő bontása mindig ünnep, jó lenne, hogy az apróbb örömök megélésekor is koccintanánk vele – emelte ki Légli Ottó.

agrotrend.hu / SONLINE, Góz Lilla

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Szakmai partner
Nyakas Farm
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés