Élelmiszergazdaság

Szigorú szabályozás jön a tejtermékek megnevezésében

Az Agrárminisztérium tervezete szerint szigorítják a tejtermékek megnevezését. Az InfoRádió a részletek után Harcz Zoltánnál, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatójánál érdeklődött.

A tejágazat – Harcz Zoltán szerint – abban a „szerencsés helyzetben” van, hogy európai uniós és tagállami szinten már most is nagyon szigorúan szabályozott a tej, a sajt, a vaj, a joghurt és egyéb megnevezések használhatósága.

Forrás: pixabay.com

A Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója szerint az ágazat a húsnál is jobb helyzetben van, a tej ugyanis „száz százalékban tej”, legfeljebb a zsírtartalmat lehet módosítani, illetve pasztőrözni a tejet; ha valaki egy tejtermék nevét látja egy dobozon, élelmiszeren, akkor biztos lehet abban, hogy ott arról van szó – a rizsital például Harcz Zoltán példája szerint ezért nem tej. Kedvenc példája egyébként a sajt: „a növényi tömb sem sajt” – húzta alá.

„Viszonylag egyértelműek és szigorúak a szabályok, és ezzel az élelmiszerkönyv-módosítással további finomításokra kerül sor, amelyek bizony nagyon fontosak, hiszen ez a 3-4 módosítás minden esetben a fogyasztók félrevezetését próbálja megakadályozni, visszaszorítani” – magyarázta a változtatásokról.

Hogy mi válik egyértelműbbé, arról példaként felhozta: kecskesajt néven sok olyan termék kerül Magyarországra, amelynek a fő látómezejében fel van írva, hogy kecskesajt, de a termék hátoldalán már apró betűvel kibomlik a teljes igazság: „kevert tejből”.

„Az új szabály értelmében az a kecskesajt, amelyikhez kizárólag kecsketejet használtak fel. Nyilván továbbra is hozzáférhetők kevert tejből készült termékek is, de a jövőben azt kell már ráírni, hogy zsíros, félkemény sajt, kevert tejből”

– tette világossá.

Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy jó pár termék esetében összesen néhány száz tonnányi élelmiszerről van szó, amelyek főként kistermelői piacon férhetők hozzá, ettől azonban még tisztázni kell, mi micsoda.

Ugyanilyen módosítás, amelyet a tervezet a tejalapú italoknál vezetne be.

„Nagyon sok ital UHT ital tejjel megnevezéssel kapható. Bizony ezek olyan termékek, amelyekhez 10-20-30 százalék vizet is hozzáad a gyártó, amivel alapvetően nincs probléma, csak a tej az 100 százalékban tej”

– mondta Harcz Zoltán. A szabályozás szerint a jövőben nem lehet a termék megnevezésében a tej szót használni; megerősítette, elsősorban a víztartalommal van a probléma, annak a szerepeltetésével a termék csomagolásán.

Az élelmiszerkönyv a gyártóknak hosszú felkészülési időt ad, hatálybalépésének napjától egy évet. Addig még forgalomban lehetnek a régi terméknevek is.

agrotrend.hu / Infostart

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Az Év Agrárembere támogatók

 
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
 
Hirdetés

Facebook

Hirdetés