Élelmiszergazdaság
Szigorú szabályozás jön a tejtermékek megnevezésében
Az Agrárminisztérium tervezete szerint szigorítják a tejtermékek megnevezését. Az InfoRádió a részletek után Harcz Zoltánnál, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatójánál érdeklődött.
A tejágazat – Harcz Zoltán szerint – abban a „szerencsés helyzetben” van, hogy európai uniós és tagállami szinten már most is nagyon szigorúan szabályozott a tej, a sajt, a vaj, a joghurt és egyéb megnevezések használhatósága.

Forrás: pixabay.com
A Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója szerint az ágazat a húsnál is jobb helyzetben van, a tej ugyanis „száz százalékban tej”, legfeljebb a zsírtartalmat lehet módosítani, illetve pasztőrözni a tejet; ha valaki egy tejtermék nevét látja egy dobozon, élelmiszeren, akkor biztos lehet abban, hogy ott arról van szó – a rizsital például Harcz Zoltán példája szerint ezért nem tej. Kedvenc példája egyébként a sajt: „a növényi tömb sem sajt” – húzta alá.
„Viszonylag egyértelműek és szigorúak a szabályok, és ezzel az élelmiszerkönyv-módosítással további finomításokra kerül sor, amelyek bizony nagyon fontosak, hiszen ez a 3-4 módosítás minden esetben a fogyasztók félrevezetését próbálja megakadályozni, visszaszorítani” – magyarázta a változtatásokról.
Hogy mi válik egyértelműbbé, arról példaként felhozta: kecskesajt néven sok olyan termék kerül Magyarországra, amelynek a fő látómezejében fel van írva, hogy kecskesajt, de a termék hátoldalán már apró betűvel kibomlik a teljes igazság: „kevert tejből”.
„Az új szabály értelmében az a kecskesajt, amelyikhez kizárólag kecsketejet használtak fel. Nyilván továbbra is hozzáférhetők kevert tejből készült termékek is, de a jövőben azt kell már ráírni, hogy zsíros, félkemény sajt, kevert tejből”
– tette világossá.
Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy jó pár termék esetében összesen néhány száz tonnányi élelmiszerről van szó, amelyek főként kistermelői piacon férhetők hozzá, ettől azonban még tisztázni kell, mi micsoda.
Ugyanilyen módosítás, amelyet a tervezet a tejalapú italoknál vezetne be.
„Nagyon sok ital UHT ital tejjel megnevezéssel kapható. Bizony ezek olyan termékek, amelyekhez 10-20-30 százalék vizet is hozzáad a gyártó, amivel alapvetően nincs probléma, csak a tej az 100 százalékban tej”
– mondta Harcz Zoltán. A szabályozás szerint a jövőben nem lehet a termék megnevezésében a tej szót használni; megerősítette, elsősorban a víztartalommal van a probléma, annak a szerepeltetésével a termék csomagolásán.
Az élelmiszerkönyv a gyártóknak hosszú felkészülési időt ad, hatálybalépésének napjától egy évet. Addig még forgalomban lehetnek a régi terméknevek is.
agrotrend.hu / Infostart