Élelmiszergazdaság

Piac

Szamócapalánta-előállítóknak és -forgalmazóknak nyújt tájékoztatást a Nébih

Az elmúlt évek ellenőrzéseinek köszönhetően az illegális szamócaszaporítások száma csökkent, azonban még jelenleg is vannak visszaélések e téren. A problémák sok esetben a szabályok ismeretének hiányából fakadnak, ezért a Nébih szakemberei összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat.

Létrehozva:

|

A gyümölcs-szaporítóanyag előállításához és forgalomba hozatalhoz a növénytermesztési hatóság által kiadott engedély szükséges. A szamóca (Fragaria L.) is e körbe tartozik. Ráadásul esetében a faiskolai termelés során a nagyszámú európai fajtaoltalommal védett fajta miatt is kiemelt figyelmet kell fordítani a szaporításba vont fajták jogszerű használatára.


Fotó: Dorothe / Pixabay
A legfontosabb követelményekről, valamint a kérelem benyújtásáról összeállított tájékoztató cikk elérhető a Nébih portálon.

Fontos kiemelni, hogy minden – bármely online felületen történő – értékesítésre felkínálás, már önmagában forgalmazási tevékenységnek minősül. A Nébih és a kormányhivatalok szaporítóanyag-felügyelői a jövőben is kiemelt figyelmet fordítanak majd a szaporítóanyag-előállítás jogszerűségének vizsgálatára, betartatására.

agrotrend.hu / NÉBIH

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook