Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Élelmiszergazdaság

Problémás a magyar méz export

Teába, kenyérre kenve, szószba, süteménybe is tehetjük, ebben az időszakban nagyon sokan fogyasztanak mézet és egyéb méhészeti termékeket. Az exportpiacon azonban nagy probléma van.

Forrás: pixabay.com

– A magyar méhésztársadalomnak a legnagyobb problémája jelenleg a nem megfelelő minőségű mézek beáramlása az Európai Unióba. Nagyon megérezzük azoknak az olcsó, nem jó minőségű mézeknek az uniós importját, amivel a magyar termelők nem tudnak versenyezni. A piacon a jelenlegi felvásárlási árak esése 50 százalékos, például a virágméz esetében. Az akácméznél körülbelül 40 százalékos áresés történt. Az input költségek ezzel párhuzamosan emelkedtek, és ez nagy nehézségek elé állítja nem csak a baranyai és a magyar, hanem az uniós gazdálkodókat, méhészeket is – ismertette May Gábor.

 

Miről lehet felismerni ezeket a silány mézeket?

Magyarországon a kereskedelmi láncokban nem sok hazánkon kívül termelt méz található, ezek leginkább a nyugat-európai országokban jellemzőek. A mézek hátoldalán feltüntetik a származási helyet. A nem megfelelő minőségű mézeken jelenleg ez szerepel: EU és EU-n kívüli mézek keveréke. Ezen is módosítani szeretnének, hogy konkrétan meg legyen nevezve az, hogy melyik tagországban termelték a mézet. Onnantól kezdve azt kell majd kerülni, ami EU-n kívüli országból származik.

Aktuális termelői mézárak

A szaktanácsadó az aktuális üveges mézek áráról is tájékoztatott. Eszerint kilogrammos kiszerelésben a termelői akácméz 3000-3500 forintba, a hársmáz 2800-3500 forintba, a virágméz (repce, napraforgó stb.) 2300-2800 forintba kerül. A különleges fajtamézek (gesztenye, medvehagyma) kilója 4000-4500 forint körül alakul.

Nem csak finom, egészséges is

A hazai, termelői méz fogyasztásával egészségünket is támogatjuk. A méhész javaslata szerint a köhögős, torokgyulladásos időszakban kifejezetten jó szolgálatot tehet a hársméz, melynek gyulladáscsökkentő hatását a PTE Farmakognóziai Intézet kutatása is igazolta. A propolisz is gyulladáscsökkentő, szájfertőtlenítő, gyomor, torok, nyelőcső fertőtlenítő hatása is van. Van propoliszos méz is, vagy tinktúra formájában lehet fogyasztani, ami kifejezetten alkalmas immunerősítésre. Október 12-én a pécsi Koch Valéria Általános Iskolában a diákok is megismerkedhettek a méhészettel, és a méz jótékony hatásaival.

Megfolyósodott vagy ikrás a méz?

Jó tudni, hogy a méz nem tud megromlani, nincs eltarthatósági ideje, ám mindig légmentesen zárva kell tartani, ellenkező esetben felveszi a nedvességet a levegőből és megfolyósodhat, hígabbá válik. A méz ikrásodni is tud, ez a méznek egy sajátos, természetes tulajdonsága. Minden méz előbb-utóbb átmegy ezen a folyamaton, ám visszamelegítéssel újra folyóssá válik.

agrotrend.hu / bama.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés