Élelmiszergazdaság

Piac

Polgári kezdeményezés az EU vidéki örökségének, élelmezés-biztonságának és élelmiszer-ellátásának védelmére

Európának számos olyan kulturális hagyománya van, amelyek a mezőgazdasághoz, a vidéki közösségekhez kötődnek, mely kulturális, társadalmi örökségekre az európai polgárok nagyon büszkék. Napjainkban azonban vidéki régióink lassan elveszítik örökségük, lakosságuk és értékeik egy részét, ami veszélyeztetheti az élelmezés-biztonságot és az élelmiszer-ellátást EU-szerte. A „Together for heritage protection” elnevezéssel indult európai polgári kezdeményezés célja, hogy hozzájáruljon a vidéki térségekhez kötődő értékek jövő generációi számára történő megőrzéséhez.

Létrehozva:

|

Annak érdekében, hogy a jövő nemzedékei számára megőrizhessük a vidéki régióink egyedi kulturális, társadalmi örökségét és biztosíthassuk az EU vidéki közösségeinek hosszú távú fennmaradását a regionális örökségek védelme, a fenntartható vidéki növekedés előmozdítása és az emelkedő életszínvonal biztosítása mellett megújult elkötelezettségre van szükség. Amennyiben ugyanis nem foglalkozunk ezen kérdésekkel úgy az Európa néhány legalapvetőbb közösségének és az általuk őrzött értékeknek az elvesztéséhez vezethet.

A „Together for heritage protection” elnevezéssel 2022. november 2-án indult európai polgári kezdeményezés célja, hogy legkésőbb 2023. november 1-ig egymillió aláírás kerüljön összegyűjtésre a vidéki térségekhez kötődő értékek jövő generációi számára történő megőrzése érdekében, ehhez pedig valamennyi EU tagállamban a környezeti szempontból fenntartható mezőgazdasági termelési gyakorlatok alkalmazását, valamint a vidéki áru-, élelmiszerelőállítást előmozdító és támogató intézkedésekre van szükség.

Köztudott, hogy egy európai polgári kezdeményezés csak akkor válik eredményessé, ha összesen legalább egymillió támogató nyilatkozat összegyűjtésre kerül, és a támogató nyilatkozatok száma legalább hét tagállamban eléri az adott tagállamra vonatkozóan előírt minimális küszöbértéket. Amennyiben ugyanis egy kezdeményezést legalább egymillióan támogatnak EU-szerte az Európai Bizottságnak döntést kell hoznia arról, hogy milyen lépéseket tegyen, milyen intézkedésekkel segítse az adott kezdeményezés céljainak megvalósítását.

Az egyes uniós tagországokra vonatkozó minimális támogatói nyilatkozatok számát ─ mely Magyarország tekintetében 14 805 aláírást jelent ─ az alábbi táblázat tartalmazza:

Az EU vidéki örökségének, élelmezés-biztonságának és élelmiszer-ellátásának védelmében indított polgári kezdeményezésről bővebb információkat magyar nyelvet itt, angol nyelven pedig itt találhatnak.

Amennyiben egyetért a polgári kezdeményezés céljaival a petíciót itt tudja aláírni.

Kérjük, hogy a petíció aláírására kialakított oldal megnyitását követően ─ amennyiben Ön magyar állampolgár ─ a „Támogassa ezt az uniós polgárok által javasolt kezdeményezést” fül alatti legördülő sávból válassza ki Magyarországot és a kért adatokat értelem szerűen töltse ki.

Az egyes tagországok ─ így Magyarország ─ által leadott támogatói nyilatkozatok aktuális számáról itt tájékozódhat.

Forrás: The ECI petition to protect our rural livelihoods

agrotrend.hu / NAK, Borovka Zsuzsa

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook