Élelmiszergazdaság

Piac

Óvatosan az import baromfival!

Szalmonellával fertőzött külföldi baromfihús árasztja el a piacot. Északi szomszédunknál a közelmúltban többtonnányi lengyel és cseh áruról kaptak bejelentést a hatóságok. Az európai uniós gyorsriasztási rendszeren keresztüli jelzés késve érkezett meg, ezért a problémás termékek így a fogyasztókhoz is eljuthattak. A fertőzött áru hazánkat sem kerüli el, a Nébih csak az idén több mint egy tucat bejelentést kapott, jellemzően lengyel baromfitermékekről.

Többtonnányi szalmonellával fertőzött baromfihús kerülhetett a fogyasztókhoz Szlovákiában. Sajtóhírek szerint északi szomszédunknál csak ebben a hónapban öt alkalommal mutatták ki a baktérium valamely típusát a baromfitermékekben; minden esetben külföldről behozott áruról volt szó – írta a Magyar Nemzet. A Hospodárske noviny című szlovákiai gazdasági napilap cikke szerint a csaknem 9,5 tonnányi szalmonellás hús jórészt Csehországból, Lengyelországból és Ukrajnából érkezett az országba. 

Az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszere csak késve, már az említett termékek fogyaszthatósági idejének a lejártát követően tájékoztatta a szlovák hatóságokat arról, hogy veszélyes élelmiszerről van szó, a fertőzött baromfihús nagy részét addigra eladták az üzletekben vagy megetették a vendégekkel az éttermekben. Lapunk információi szerint hazánkba is érkezhetett szalmonellával fertőzött lengyel baromfihús az elmúlt hetekben. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csak az idén több mint egy tucat értesítést kapott az Európai Unió által működtetett élelmiszer-biztonsági riasztási rendszeren (RASFF) keresztül fertőzött szállítmány beérkezéséről. 

A Nébih tájékoztatása szerint a tagállamok jelzései alapján tett bejelentések különféle lengyel eredetű baromfihústermékekre vonatkoztak. Legutóbb október közepén kapott értesítést a hatóság, akkor egy lengyel csirkeszárnyszállítmány bizonyult problémásnak.  A hazánkba érkezett szalmonellával fertőzött csirkehústermékekről az iRASFF felületen a Nébih mint nemzeti kapcsolattartó közvetlenül értesült, és ha a termék még forgalomban volt, haladéktalanul megtette a szükséges intézkedéseket  – közölte a hivatal.

Fotó: Magyar Nemzet

Mivel a szalmonella jellemzően állatokban előforduló baktérium, elsősorban a nyers állapotban nem fogyasztott élelmiszerek, mint a nyers baromfihús, nyers sertéshús esetében gyakoribb az előfordulása, de fertőzött tojótyúkállományok, vízi szárnyasok húsa, tojása is fertőzött lehet. Az élelmiszerek közül a leggyakrabban a darált, előkészített húsok, a friss baromfihús, a félkész ételek és a tojástermékek érintettek. A jogszabályi határértékek szerint az érintett szállítmányt csak akkor vonják ki a forgalomból, ha a közegészségügyi szempontból legjelentősebb két szerotípus, a Salmonella enteritidis és a Typhimurium fordul elő a termékben. Bár a szalmonella önmagában nem halálos, igencsak kellemetlen tünetekkel járó megbetegedést okozhat. Éppen ezért a magyar hatóságok kiemelt figyelmet szentelnek a hazánkban gyártott és forgalomba hozott élelmiszerek ellenőrzésének. 

A Nébih a tervezett létesítmény-ellenőrzések mellett kockázatbecslésen alapuló monito­ringprogramot is működtet, amely az előállítás és a forgalmazás valamennyi szakaszára kiterjed. Természetesen abban az esetben is vizsgálatot indít a hatóság, ha a tervezett ellenőrzéseken felül valamilyen más esetben merül fel a fertőzés gyanúja. A hatóság arra is felhívta a figyelmet, hogy az előhűtött baromfihúsok esetében a rövid fogyaszthatósági idő miatt gyakran előfordul, hogy a laboratóriumi vizsgálat és a nyomon követés eredménye csak a kifogásolt termék lejárati idejét követően készül el, így az uniós gyorsriasztási rendszerbe is csak ezt követően kerülhet az eset.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Az Év Agrárembere támogatók

 
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Szakmai partner
Nyakas Farm
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
 
Hirdetés

Facebook

Hirdetés