Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Élelmiszergazdaság

Piac

Összességében pozitív tapasztalatokkal zárult a strandbüfék ellenőrzése

Pozitív eredményekkel zárultak az idei évben kibővített nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés során elvégzett strandbüfé-ellenőrzések. A közel két hónapig tartó ellenőrzés-sorozat első két hetében zajlottak a strandbüfé-ellenőrzések, melyek során országosan 241 létesítményt vizsgáltak meg a szakemberek. Ezek nagy része a jogszabályoknak megfelelően üzemel, az ellenőrök ugyanakkor hiányosságokat is találtak, jellemzően a higiénia területén– összegezte a tapasztalatokat dr. Felkai Beáta Olga, élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkár.

A megújult, még komplexebb nyári ellenőrzések során a szakemberek kiemelten koncentrálnak – az évszakból adódóan – nagy népszerűségnek örvendő strandbüfékre is, melyek kontrolljára már az ellenőrzési időszak első két hetében sor került, ami persze nem jelenti azt, hogy a terület a továbbiakban felügyelet nélkül marad.

A strandbüfék ellenőrzésének fókuszában az éttermek higiéniai állapotának megfelelősége, az alapanyagok nyomonkövethetősége és kezelése állt. Továbbá kiemelt figyelmet kaptak a hűtést igénylő alapanyagok és a megfelelő hűtési kapacitás is. Az ellenőrök figyelemmel kísérték a vonatkozó szabályozás szerinti, az élelmiszerbiztonságot garantáló és a keresztszennyeződést kizáró szakosított tárolást, valamint az elkülönített alapanyag-feldolgozás feltételei mellett a dolgozók egészségügyi alkalmassági vizsgálatát is.

Fotó: canva.com

A strandbüfékben forgalmazott büfétermékekből és fagylaltokból mintákat vettek mikrobiológiai és analitikai laboratóriumi vizsgálatok céljából. Az ellenőrzések során az úgynevezett helyettesítő termékek (imitátumok) használatát és a fogyasztók megfelelő tájékoztatását is fokozottan figyelték.

Helyettes államtitkár asszony kifejtette, hogy hibaként általános higiénés hiányosságokat állapítottak meg a szakemberek. Hibának bizonyult a higiénés kézmosáshoz szükséges kellékek hiánya, illetve a helytelen mosogatási technológia is.

Emellett a dolgozók nem minden esetben rendelkeztek érvényes egészségügyi dokumentumokkal. A diák-munkavállalók kapcsán pedig jellemző hiányosság volt az elmaradt higiéniai oktatás.

A strandbüfék kis méretéből adódó hibás eljárás: az alapanyagok, a félkész és késztermékek együttes tárolása is számos esetben problémaként merült fel. Több létesítményben a hűtőterek hőmérsékletét egyáltalán nem ellenőrizték, vagy nem a valóságnak megfelelően dokumentálták.

agrotrend.hu / AM Sajtó

 

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés