Élelmiszergazdaság

Növekvő zöldségfogyasztás, csökkenő gyümölcstrendek Németországban

Egy 2012-2022 közötti időszakra vonatkozó jelentés szerint németek egyre több zöldséget fogyasztanak, míg az egyes gyümölcsök esetében vegyes a kép.

Forrás: pixabay.com

A Német Táplálkozástudományi Társaság (DGE; Deutsche Gesellschaft für Ernährung e.V.) november 20-án közölt 15. DGE táplálkozási jelentésében megállapítja, hogy Németországban a 2012-2022 közötti 10 évben az élelmiszer-fogyasztás egyes tendenciái az egészséges táplálkozás szempontjából jó irányba mutatnak. A beérkezett adatok elemzését a Müncheni Műszaki Egyetem tanára, Prof. Dr. Kurt Gedrich végezte el, értékelését egészségügyi, valamint környezetvédelmi és éghajlatvédelmi szempontokra is kiterjesztette.

“A gabonafélék, különösen a teljes kiőrlésű termékek, valamint a gyümölcsök és zöldségek, köztük a hüvelyesek fogyasztásának növelése nemcsak egészségügyi, hanem környezetvédelmi és klímapolitikai előnyökkel is jár” – nyilatkozta Prof. Dr. Kurt Gedrich. “Adataink szerint Németországban a vörös húsok fogyasztása is csökkenő tendenciát mutat.”

Németországban a 2012-2022 közötti 10 éves időszakban a zöldségfogyasztás növekvő trendet mutat, nagyjából évente 1 kg/fő mértékben emelkedik. Ez azt jelenti, hogy 10 év alatt a zöldségfélék éves fejenkénti fogyasztása 13%-kal bővült, ami különösen a paradicsom (kb. +500 g/fő/év), a sárgarépa és a cékla (kb. +300 g) fogyasztásának növekedésében jelentkezett. Kisebb mértékben, de nőtt a friss hüvelyesek fogyasztása (+90 g) is.

A gyümölcsöknél már nincsenek ilyen egyértelmű tendenciák, mivel a 2012-2022 közötti időszakban a fejenkénti fogyasztás 2%-kal csökkent, de az egyes gyümölcsfajok között igen nagy eltérések figyelhetők meg. A szamóca fogyasztása (+30 g/fő/év) például enyhén emelkedett, míg a többi bogyós gyümölcs esetében ez még jelentősebb, átlagosan kb. +125 g/fő/év. A citrusfélék esetében is emelkedő tendencia figyelhető meg, az átlagos éves növekedés kb. +100 g/fő.  A trópusi és egzotikus gyümölcsök, mint a narancs, a klementin, a grépfrút, a banán és egyéb trópusi gyümölcsök, valamint a szárított gyümölcsök fogyasztása nagyjából stabil képet mutat. Egyértelmű negatív tendencia figyelhető meg viszont az őszibarack és a sárgabarack esetében.

A friss burgonya fogyasztása (-880 g/fő/év) jelentősen csökkent, viszont a feldolgozott burgonyatermékek (sült krumpli, burgonyapüré, chips stb.) fogyasztása +450 g/fő/év mértékben nőtt.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Szakmai partner
Nyakas Farm
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés