Élelmiszergazdaság

Nőttek a globális élelmiszerárak márciusban havi szinten

Nőttek a globális élelmiszerárak márciusban havi összevetésben elsősorban a növényi olajárak emelkedése miatt az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapjára pénteken felkerült adatok szerint.

A nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó átfogó árindexe hét hónap csökkenés után márciusban először emelkedett, 118,3 ponton állt, 1,3 ponttal (1,1 százalékkal) haladta meg a februárit, és 9,9 ponttal (7,7 százalékkal) maradt el a tavaly márciusi szinttől.

A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

Forrás: pxhere.com

A FAO gabonaárindexe 110,8 pont lett márciusban, 3,0 ponttal (2,6 százalékkal) alacsonyabb a februárinál, és 27,7 ponttal (20,0 százalékkal) maradt el a tavaly márciusitól. A búza világpiaci exportárai harmadik egymást követő hónapban csökkentek márciusban, elsősorban az Európai Unió, Oroszország és az Egyesült Államok közötti továbbra is erős exportverseny miatt. A bőséges készletek miatt Kína nem vásárolt búzát, ami szintén lefelé hajtotta az árakat.

A növényi olajárindex átlagosan 130,6 pont volt márciusban, 9,7 ponttal (8 százalékkal) magasabb a februárinál, és egy éven belül a legmagasabb. A növekedés  főként a pálma-, szója-, napraforgó- és repceolaj magasabb világpiaci árának következménye.

A tejárindex átlagosan 124,2 pontot ért el márciusban, ami 3,5 ponttal (2,9 százalékkal) magasabb, mint februárban, egyben már a hatodik egymást követő havi emelkedés, de 11,1 ponttal (8,2 százalékkal) elmaradt a tavaly márciusitól. A múlt hónapban a sajtok világpiaci árai nőttek a legnagyobb mértékben, de drágult a vaj is, miközben öt hónap emelkedés után először csökkent a tejpor ára.

A húsárindex átlagosan 130 pont volt márciusban, 1,9 ponttal (1,7 százalékkal) magasabb lett, mint februárban és ezzel már a második egymást követő hónapban jegyeztek fel emelkedést. A húsárindex 1,7 ponttal 1,5 százalékkal) volt alacsonyabb a tavaly márciusinál. Márciusban nőtt a baromfi-, a szarvasmarha- és a sertéshús ára, míg a juhhúsé csökkent.

A FAO cukorárindex átlagosan 133,1 pont lett márciusban, 7,6 ponttal (5,4 százalékkal) volt alacsonyabb mint februárban, és ezzel először mértek csökkentést két hónap emelkedés után. A márciusi mutató 6,1 ponttal (4,8 százalékkal) múlta felül az egy évvel korábbi értéket. Gyengítette a cukor világpiaci árát, hogy fölfelé módosították a világ egyik vezető cukortermelő országának, Indiának a termelésére vonatkozó előrejelzés, és hogy Brazília jelentősen növelte exportját.

Tavaly a FAO átlagos élelmiszerár-indexe 13,7 százalékkal csökkent a 2022. évi 14,3 százalékos emelkedés után.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Szakmai partner
Nyakas Farm
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés