Élelmiszergazdaság

Piac

Nem kap külön szabályozást a laboratóriumi hús

Várhatóan a hagyományos húsfélékkel azonos szabályozás vonatkozik majd a laboratóriumban előállított húsfélékre és a sejtalapú mezőgazdaság vívmányaira az Egyesült Államokban. A sejtszaporításos húselőállítás legfeljebb a címkézésben térhet el a hagyományos marha- vagy baromfitermékekétől. A tengerentúlon arról szól a vita, jelöléssel meg kell-e különböztetni a levágott haszonállat húsát a sejtszaporítással készült termékektől.

Közel egy év telt el azóta, hogy Szingapúrban a világon elsőként élelmiszerként forgalomba kerülhetett a laboratóriumban sejtszaporítással előállított hús. Az amerikai Eat Just start­up cég Good Meat elnevezésű húsféléje ugyanakkor nem tudott megjelenni a globális piacokon. Ennek elsősorban nem a szabályozás hiánya, hanem a technológia az oka – írta a Magyar Nemzet.

Az elmúlt években óriási összegekkel támogatták a világ leggazdagabb befektetői az állatok levágása nélkül termelt húsfélékhez kapcsolódó kutatásokat. A laboratóriumi húskészítés mára bevett gyakorlattá vált. Elvben nincs különbség a bioreaktorban növesztett hús és a haszonállat feldolgozásával készült termék között.

A sejtszaporítással előállított hús mielőbbi világpiaci térnyerése kiemelten fontossá vált a nyugati világban; elsősorban az Egyesült Államokban a fenntartható és magasabb hozamokkal kecsegtető előállítást jelenti a sejttechnológia. Az amerikai kormány eddig meglehetősen kis összeggel támogatta a laboratóriumi húskutatás piaci szereplőit, ugyanakkor ez a gyakorlat 2021-ben gyökeresen megváltozott.

Fotó: AFP

Az amerikai kormány nem titkolt szándéka, hogy az emberiséggel egyidős állattartást a sejtalapú hústermelés váltsa fel már a közeljövőben, ezzel hozzájárulva a világélelmezéshez, ráadásul fenntartható módon, segítve a 2050-re kitűzött globális klímacélok elérését. A sejtmezőgazdasági kutatások legfőbb célja most, hogy olcsón és gyorsan lehessen húst előállítani, amely a világpiaci jelenlét alapfeltétele. Jelenleg a magas önköltség és az időigényes gyártás akadályozza a globális piachódítást.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) a közelmúltban bejelentette, létrehozzák a nemzeti sejtmezőgazdasági intézetet, vagyis az állam közvetlenül is bekapcsolódik a sejt­alapú húspiaci fejlesztéseibe, emellett a Tufts Egyetemen felállított intézet a későbbiekben a donorsejtek nyomonkövetésére, a különböző technológiák alkalmazására, gyakorlatilag a laborhúspiac felügyeletére is alkalmas lesz.

Az Egyesült Államokban a laboratóriumi húsgyártás szabályozásról sincs vita. A gyors piacszerzést segíti, hogy az USDA nem javasolja külön szabályozni a laboratóriumi húsokat a hagyományos állati termékektől. Indoklásuk szerint mivel tulajdonságukban megegyeznek a hagyományos húsokkal, és nem helyettesítő termékek, ezért mindössze a terméken feltüntetett jelölésről kell dönteni. Az alternatív fehérjékre szakosodott cégeket tömörítő globális ernyőszervezet, a The Good Food Institute pedig arra tett javaslatot, hogy a címkézésre se hozzanak külön szabályokat, mivel az előállítás háttere elrettentheti a fogyasztókat.

A befektetők legnagyobb félelme ugyanakkor az, hogy a fogyasztók többsége elutasítja az eljárást. 

A laboratóriumi hústermesztés mellett azzal érvelnek, hogy a húsok tulajdonságai megegyeznek a hagyományos húsokéival. Az eljárás ráadásul lehetővé teszi, hogy a hús finomabb, szebb és biztonságosabb legyen. A zöldszervezetek is népszerűsítenék az eljárást, mivel nem kell megölni az élő állatot, mindössze izomsejteket kell levenni tőle. Mivel az élő állatra már kevésbé lenne szükség, megspórolható a legeltetés, az etetés, a tartással járó kibocsátás, így jelentősen csökkenne a mezőgazdaság ökológiai lábnyoma.  Az ellenzők leginkább undorodnak a sejtszaporítás gondolatától, emellett kétségesnek tartják ezen húsok fogyasztásának hosszú távú hatásait, és az előállítás tényleges ökológiai lábnyomáról sincsenek egyértelmű adatok.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Szakmai partner
Nyakas Farm
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés