Élelmiszergazdaság
Piac
Nagyon megdrágult az élelmiszer!
Jelentősen megszaladt idén az élelmiszerek ára, amelyet részben a termelői árak emelkedése is okoz. Nemcsak a zöldségek és gyümölcsök jóval drágábbak tavalyhoz képest, hanem a húsok feldolgozói ára is emelkedett.
Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint május harmadik hetében az étkezési búza termelői ára 88 százalékkal, a takarmánykukorica 47 százalékkal, a napraforgómag 71 százalékkal és a repcemag 45 százalékkal emelkedett a tavalyihoz képest – írta meg az Index.
A drasztikus árváltozást jól szemlélteti, hogy az ipari napraforgó mag 2022 huszadik hetében meghaladta a tonnánkénti 281 ezer forintos árat, míg ugyanez egy évvel korábban csupán 16 588 forintba került. Ezt a fogyasztók is megérezhették: a napraforgó-étolaj beszerzési ára idén a vizsgált időszakban 640 forint volt, szemben a tavalyi 421 forinttal.
Fotó: wikimedia
Az AKI adatai alapján a fiatal bika termelői ára 22 százalékkal, a vágóüsző 16 százalékkal, a vágótehéné 37 százalékkal nőtt. A KSH adatai szerint a marharostélyos fogyasztói ára a vizsgált időszakban 41 százalékkal emelkedett.
A vágócsirke termelői ára 40,4 százalékkal, a vágópulykáé csaknem 27 százalékkal nőtt. Az egész csirke uniós átlagára az Európai Bizottság adatai szerint 24,5 százalékos növekedést mutatott az előző évhez képest, így a magyarországi ár 37,7 százalékkal 713 forint per kilogrammra emelkedett. Az AKI jelentése szerint a csirkemellfilé feldolgozói ára 43 százalékkal, a csontos csirkemellé 58,8 százalékkal, a csirkecombé pedig 57,5 százalékkal emelkedett az előző évhez képest.
A csirkemell ára összesen így csaknem 45 százalékkal 1603 forint per kilogrammra emelkedett.
agrotrend.hu / Index