Élelmiszergazdaság

Mivel kezelik a déli gyümölcsök felületét és hogyan távolítható az el?

Kedvelt élelmiszeripari alapanyag a citromfélék héja, számos ételnél, édességnél nélkülözhetetlen alapanyag. Köztudott, hogy a déligyümölcsöket zölden vagy éretlen állapotban szüretelik, és hosszú utat tesznek meg a gyümölcsök, míg a fogyasztók asztalára kerülnek. Hogy miért és mivel kezelik a déligyümölcsök héját, azok hogyan távolíthatók el a héjról és mégis milyen lebomlási időkkel számolhatunk, megtudhatjuk dr. Némethy Zsuzsanna legújabb írásából.

Szállítás alatt a gyümölcsök nagy tömegben, szorosan egymás mellett helyezkednek el a tároló kapacitás minél jobb kihasználása érdekében. A leszedett gyümölcsök élő anyagok, magas a víztartalmuk, lélegeznek, így a tárolás alatt is párologtatnak.

A nagyarányú romlást megelőzendő a fákról szüretelt gyümölcsöket gombaölő szerekkel és baktériumokat is elpusztító vegyszerekkel is kezelik. Az oldatot permetezéssel, de gyakran az egyenletes elosztás és gyors munka érdekében oldatban történő áztatással viszik fel a gyümölcsök héjára. A súlyveszteséget okozó párologtatás csökkentésére pedig viaszréteggel vonják be a gyümölcsök héját. Általában a viaszban fürdetés a vegyszerekkel együtt történik.

Fotó: dr. Némethy Zsuzsanna
A citrusfélék romlás, rothadás elleni kezeléséhez többféle hatóanyagú vegyszert alkalmaznak

Kezelésre felhasznált anyagok

A szakirodalom, valamint a hazánkban forgalmazott déligyümölcsök csomagolásán olvasható információk szerint két klasszikus gombaölő szert alkalmaznak leggyakrabban erre a kezelésre: az imazalil és a prokloráz hatóanyagúakat. Az utóbbit már egyre ritkábban, jelenleg az imazalil az általánosan elterjedt.

Mindkettő felszívódó hatású, a növény szövetébe, a gyümölcs héjának mélyebb rétegébe mozogva ölik meg a romlást okozó gombákat.

A biztos hatás érdekében még szoktak ortofenil-fenol-t (E 231) és/vagy tiobendazol-t (E233) is adagolni az oldathoz. Ezek a vegyületek a romlást okozó gombák mellett a baktériumok ellen is hatnak.

Jellemző rájuk, hogy csak a terméshéj felszínén tapadnak meg. Utóbbi kettő vegyszer besorolási helye nem tiszta, viszont alkalmazzák. A felsorolt növényvédő szerek alkalmazása a leszüretelt déligyümölcsök esetében engedélyezett, és a forgalmazónak kötelezően fel kell tüntetni jól láthatóan a kezelést a gyümölcs csomagolásán és valamennyi hivatalos okmányán. Nem csupán a más földrészekről utaztatott citromféléknél alkalmazott kezelésekről van szó, az Európai unió déligyümölcsöt termelő országai is alkalmazzák ezeket a kezeléseket.
Ahol a déligyümölcsöket ömlesztett áruként értékesítik, nem eredeti rekeszes csomagolásában, ott is fel kell hívni a vásárlók figyelmét a termékek korábbi kezelésére.

Eltávolíthatók-e a kezelésre felhasznált növényvédő szerek a héjból, a héjról?

A kérdésre adandó válaszra is számos kísérletet végeztek külföldi akkreditált laboratóriumok, és eredményeik megerősítik egymást.
Tartós (8-10 perces), áztatással végzett, meleg vizes, erős dörzsöléses mosással azok a szerek, melyek csak a gyümölcshéj felszínére tapadnak (kontakt hatású anyagok) – ortofenil-fenol (E 231) és tiobendazol (E233) – eltávolíthatók, ezektől mentesíthetők. A kitartó körömkefés, meleg-vizes sikálás ellenük sikeres.

Tartós áztatással, dörzsöléssel csak a kontakt hatású anyagok távolíthatók el
Fotó: marieclarie.hu

A felszívódó hatású imazalil és prokloráz jelenléte, mivel a gyümölcshéj belsejében vannak, felszíni mosással nem befolyásolható, nem távolítható el, mennyisége nem csökkenthető. Eltűnni csak a természetes lebomlás során fog. Vizsgálatok szerint a gyümölcs húsába a felszívódó gombaölő szerek már nem hatolnak, csak a héjban találhatók.

Kezelt citromfélék héjának felhasználási szabályai

A citrusfélék romlás, rothadás elleni kezeléséhez többféle hatóanyagú vegyszert alkalmaznak, melyek között mindig van felszívódó hatású is.

Mivel mosással nem lehet a héjból a felszívódó hatású növényvédő szert eltávolítani, semmiképpen nem javasolt a kezelt citrom vagy narancs héjának élelmezési célú felhasználása.

Ez vonatkozik a lékinyerési célú feldolgozásra: ilyen gyümölcsökből héjjal együtt nem szabad lé-feldolgozást folytatni.

A gyümölcs fogyasztása előtt fontos a héj alapos megmosása, hogy az aprítás, tisztítás során a felszínre tapadt piszkot és vegyszert kezünkkel ne vigyük rá a gyümölcs húsára. Ezzel a munkafolyamattal a kontakt hatású, a héj felszínén megtapadó kémiai anyagokat lehet eliminálni.

Narancs- vagy citromlé elkészítését mindig a héjak eltávolításával kezdjük.
Soha ne dolgozzuk fel a gyümölcsöt egészben héjával együtt, mert a héjon és héjban lévő növényvédő szereket a lébe beledolgozzuk, s mérgezzük magunkat és családunkat.

A kezelt citromok húsában, a héj alatt nem találhatók növényvédő szerek, azok a héjban lokalizálódtak, beljebb nem szívódtak
Fotó: pixabay.com

Ha bizonytalan a gyümölcs tényleges vegyszeres kezelésében, arra nem áll rendelkezésére hiteles adat, a héj eltávolítása után teljes biztonsággal fogyasztható a citromfélék húsa, annak kipréselésével a leve is.

Kaphatók vegyszermentes citrusfélék

Már hazánkban is forgalmaznak vegyszermentes citromféléket, melyek két félék lehetnek. A csomagolásukon feltüntetik, ha normál termesztési körülmények között, növényvédelemben részesített, nevelt áruról van szó, melyet szállítás előtt nem kezelték semmiféle vegyszerrel a szállítási romlás megelőzésére. Ilyen citromfélék gyümölcse – héjjal együtt – veszély nélkül szabadon ehető. Európai országokban termesztett citromfélékre jellemző ez a módszer. A csúcsminőséget a bio-termesztésű citrusfélék jelentik, ezek termesztésük során csak a bio-termesztésben engedélyezett anyagokat kapják, és az áru szállítása alatt sem vegyszerezik.

Visszal kezelés

Meg kell említeni, hogy a hosszabb szállítás alatti párolgási veszteség csökkentésére engedélyezett a gyümölcsök héjának viasszal történő bevonása. Könnyen felismerhetők a fényes, csillogó felszínükről. A viasz nem lép kapcsolatba a gyümölcs héjával, csak a felszínére tapad, megakadályozza azok lélegzését, vízveszteségét. Langyos vizes áztatás után, dörzsöléssel a viaszréteg könnyen eltávolítható.

 

Agrotrend.hu/ novenyvedoszer.hu

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Szakmai partner
Nyakas Farm
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés