Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Élelmiszergazdaság

Megállt a sárgarépa árcsökkenése

Még a tavalyinál is kisebb termés, de a nemzetközi piacokon kiegyenlített kínálat alakítja a lengyel sárgarépa árát.

Lengyelországban a sárgarépa kínálata az előző hetekben rohamosan bővült, ami egy megszokott szezonális jelenség. Ráadásul ebben az időszakban szokott piacra kerülni nagy mennyiségben számos olyan tétel, amelynek minőségi okok miatt esélye sincs a hosszabb távú tárolásra, azaz ezeket mindenképpen értékesíteni kell. A kereslet viszont jelenleg korlátozott, főleg azért, mert az export sem igényli az árut – a környező országokban mindenhol elegendő mennyiség áll rendelkezésre, és Hollandiában is több sárgarépa termett az idén a tavalyinál.

Forrás: pxhere.com

Amint várható, ez nyomást gyakorol a nagybani piaci árakra, és ez jól látható is az alábbi grafikonon. A jelenlegi és a tavalyi árak közötti különbség ugyanakkor nem jelentős, körülbelül 5%-kal olcsóbb a termék az idei évben.

Lengyelországban a 2023-as sárgarépatermés jelentősen el fog maradni a tavalyitól: a Statisztikai Hivatal (GUS) előrejelzése szerint nem is a 2022-es évhez képest látható 6% körüli visszaesés a lényeges, hanem az, hogy ez a csökkenés már 7 éve folyamatos, így idén az utóbbi 10 év legkisebb termésével lehet számolni. Tavaly sem volt bőséges a termés, viszont a nemzetközi piacokon uralkodó relatív hiány eredményeképp némileg magasabb árak alakultak ki.

Fontos viszont, hogy a lengyel nagybani piacokon a sárgarépa árának folyamatos csökkenése október elején megállt, ami arra utal, hogy több szezon áralakulásával ellentétben az idei évben már nem valószínű, hogy tovább esne a nagybani ár, bár sok múlik a külföldi áruk mozgásán is. Hollandiában a “B” osztályú (frisspiaci) sárgarépa ára 15-ról 14,5 EUR/100 kg-ra csökkent október elején, míg a “C” típusú (vastagabb, ipari feldolgozásra szánt) áru stabilan 11 EUR/100 kg körül cserélt gazdát. (Ez lényegesen alacsonyabb a 2022-es árszintnél, mivel tavaly szeptember végén a “B” osztályú sárgarépa ára még 25 EUR/100 kg körül alakult.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés