Élelmiszergazdaság

Piac

Még nem pihenték ki a vásárlók az ünnepeket

Meglepően kevesen voltak a békéscsabai piacon. Az árusok szerint sokakat a hideg és az év eleji fáradság tántorít el a piacozástól.

Az általában zsúfolt és forgalmas csabai piacon most bőven volt parkolóhely és sorba állni sem kellett a zöldségért – írja a beol.hu.

fotó: pxhere.com

Először a csarnokban jártuk körbe a standokat, ahol a zöldségesektől megtudtuk, az ilyenkor közkedvelt déli gyümölcsök, mint például a mandarin, banán, narancs és citrom mellett továbbra is nagy a kereslet az almára, amit bár egész évben visznek, de ára miatt ilyenkor, tél közepén többen vásárolják.

Ugyancsak megnőtt a kereslet a zöldségfélékre is, amikből levest készítenek a hideg napokon, de szemmel láthatóan többet adnak el burgonyafélékből is az árusok. Utóbbiból is leginkább a batáta iránti igény lepte meg az eladókat, ami nem vásárlóbarát áráról, sokkal inkább finom, édeskés ízéről ismert.

A primőr termékek kapcsán is a pénztárcánk mélyére kell néznünk, mivel a hazai termékek már elfogytak, így csak az import maradt, annak pedig rendesen megkérik az árát.

Az egyik savanyúságokat árusító standnál tudtuk meg, hogy karácsonykor sokan vásároltak csalamádét, káposztát, savanyított dinnyét a sült kolbász és a frissensültek mellé, de most még, mint minden év elején, kevesebben járnak piacra.

Hasonlóak a tapasztalatok a csarnokon kívül is, ahol csak néhány stand volt nyitva, melyek leginkább mézet és disznótoros ételeket árultak.

– Én ilyen kevés embert még nem láttam a piacon – mondta a 2015. évi kolbászkirály, Szaszák Gergő. – Az emberek jóllaktak és kiköltekezték magukat – vélekedett.

Arra a kérdésre, miszerint van-e valami kuriózum, amit keresnek az emberek az egykori kolbászkirály elmondta, hetente kétszer érdeklődnek standjánál lókolbászt iránt.

Bár először hitetlenkedve reagáltunk az elmondottakra, az egyik hentes megerősítette: csakugyan megnőtt az igény a lókolbász, mivel állítólag a koleszterinszintet rendben tartja és árban is csupán 400-500 forinttal drágább, mint a kolbászhús, tehát 3400-4000 forintért is hozzájuthatunk.

Az eladótól azt is megtudtuk, hogy a darált hús ára a tavalyihoz képest jelentősen nőtt. Idén ilyenkor kilója 1200-1300 forint körül mozgott, most 1650-1700 forint körül mozog.

A kolbászkészítőket is el kell, hogy szomorítsuk, bár az árkülönbség nem akkora a kolbászhúsnál, mint előbbinél, itt is tapasztalható 100-200 forintos emelkedés, magyarán 1200-1300 forintért vehetjük kilóját.

agrotrend.hu / beol.hu

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Szakmai partner
Nyakas Farm
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés