Élelmiszergazdaság

Piac

Márciusban megugrott a FAO élelmiszerár-indexe

A háború miatt a búza, a kukorica és a növényi olajok nemzetközi ára meredeken emelkedik.

Létrehozva:

|

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) 2022. április 8-i közlése szerint az élelmiszerárak márciusban az eddigi legmagasabb szintre emelkedtek, mivel a fekete-tengeri háború sokkot okozott az alapvető gabonafélék és növényi olajok piacán – írta honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A FAO élelmiszerár-indexe márciusban átlagosan 159,3 pont volt, ami 12,6 százalékkal haladta meg a februári szintet, amikor is a legmagasabb értéket érte el 1990-es bevezetése óta. Az index az általánosan forgalmazott élelmiszerekből álló kosár nemzetközi árának havi változását követi. Az index legutóbbi szintje már 33,6 százalékkal magasabb volt, mint 2021 márciusában.

Márciusban a FAO gabonaárindexe 17,1 százalékkal emelkedett februárhoz képest, amit a búza és az összes gabona árának erőteljes emelkedése okozott, elsősorban az ukrajnai háború miatt. Az Orosz Föderáció és Ukrajna együttesen a világ búzakivitelének mintegy 30 százalékát, a világ kukoricakivitelének pedig 20 százalékát adta az elmúlt három évben. A búza világpiaci ára 19,7 százalékkal emelkedett a hónap folyamán, mivel az Amerikai Egyesült Államok termésviszonyai miatti aggodalmak is hozzájárultak az emelkedéshez. Eközben a kukorica ára havi szinten 19,1 százalékkal rekordmagasra emelkedett, akárcsak az árpa és a cirok ára. Márciusban a különböző eredetű és minőségű rizsre vonatkozó vegyes tendenciák következtében a FAO rizsárindexe február óta alig változott, így 10 százalékkal maradt az egy évvel korábbi szint alatt.

Forrás: FAO

A FAO növényi olaj árindexe 23,2 százalékkal ugrott meg, amit a napraforgóolaj drágulása okozott, amelynek a világ legnagyobb exportőre Ukrajna. A pálmaolaj, a szójabab és a repceolaj ára is erőteljesen emelkedett a napraforgóolaj és a nyersolaj árának emelkedése következtében. A Dél-Amerikába irányuló export csökkenésétől való félelem szintén hozzájárult a szójaolaj árának emelkedéséhez.

A FAO cukorárindexe február óta 6,7 százalékkal emelkedett, ami ellensúlyozta a közelmúltbeli csökkenést, és 2021 márciusához képest 20 százalékkal magasabb szintre emelkedett. Az emelkedés egyik tényezője a nyersolaj árának emelkedése, valamint a brazil reál felértékelődése volt, míg az indiai termelés kedvező kilátásai megakadályozták a nagyobb havi áremelkedést.

A FAO húsárindexe márciusban 4,8 százalékkal az eddigi legmagasabb szintre emelkedett, elsősorban a sertéshús árának a nyugat-európai vágósertéshiány miatti ugrásszerű emelkedése miatt. A nemzetközi baromfiárak is erősödtek, mivel a madárinfluenza-járványok kitörését követően a főbb exportáló országokban csökkent a kínálat. A FAO tejárindexe 2,6 százalékkal 23,6 százalékkal magasabb szintre emelkedett, mint 2021 márciusában, mivel a vaj és a tejpor ára meredeken emelkedett a rövid és hosszú távú szállítások iránti erős importkereslet miatt, különösen az ázsiai piacokon.

agrotrend.hu / NAK

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook