Élelmiszergazdaság
Piac
Magyarországon is hiánycikké válhat a cukor
Míg 2017-ben még tizenötezer-ötszáz hektáron termesztettek Magyarországon cukorrépát hazai feldolgozásra, addig 2021-ben már csak tízezer-ötszáz hektáron, idén pedig már csupán csak nyolcezer-hatszáz hektáron folyik a termesztés.
A helyzetet ráadásul tovább súlyosbította az idei nyári aszályos időszak, így még ezen a jóval kisebb területen belül is jelentősen visszaesett a cukorrépatermés. Miután roppant kevés az alapanyag, amit a cukorgyártók fel tudnak dolgozni, ez a végtermék drágulásához fog vezetni, ami addig nem lesz érezhető a fogyasztók számára, amíg a cukor hatósági áras termék marad.
Fotó: Pixabay
– Mivel az elmúlt években méltánytalanul alacsony volt a cukor és a cukorrépa ára ezért folyamatosan csökkentettük a vetésterületet, és idén már egyáltalán bele sem kezdtünk a cukorrépa termesztésébe, mert nem tűnt gazdaságosnak – meséli Balogh István, aki egy családi gazdaságot vezet Palkonya közelében.
Mindez azt eredményezi, hogy a legnagyobb áruházláncoktól kezdve a kisboltokig vagy hiánycikk a fehér cukor, vagy maga az üzlet limitálja a megvásárolható mennyiséget. Magyarországon évente háromszázezer tonna cukrot vásárolnak a háztartások, és ebből csak hatvanezret tudnak biztosítani a hazai termelők, a két mennyiség közötti különbséget viszont importból kell biztosítani.
Ugyanakkor egész Európában és a kontinensen kívül is csökkent a kínálat, ezzel szemben a szállítási költségek jelentősen megnőttek, így hosszú távon mindez ahhoz vezethet, hogy nemcsak megdrágul, de akár hiánycikk is lehet a cukor, márpedig ezen sajnos a kormány által bevezetett árstop sem tud segíteni.
agrotrend.hu / bama.hu