Élelmiszergazdaság

Magas szinten stabilizálódott a léalma ára az ünnepek előtt

Nagyjából 73-74 Ft/kg környékén állapodott meg a léalma felvásárlási ára az adventi időszak elején.

December első hetét követően stabilizálódott a helyzet a lengyel léalmapiacon, és valószínűleg hosszabb időre nyugvópontra jutottak a felvásárlási árak. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy néhány feldolgozóüzem már leállította a termelést, karácsony környékén pedig még több cég kezdi el a téli szünetet. Az ipari alma felvásárlási ára 0,83-0,84 PLN/kg (73-74 Ft/kg) körül állt meg december elején, tehát ez valamivel jobb, mint a novemberi áringadozások idején. A feldolgozók kísérletei az ipari alma árának csökkentésére sikertelennek bizonyultak, bár meg kell jegyezni, hogy intézkedéseik hatékonyan megállították az emelkedő tendenciát. Az ipari felvásárlási áraknak nem volt esélyük elérni az 1,00 PLN/kg (85 Ft/kg) szintet, ahogyan azt néhány gyümölcstermesztő várta.

Forrás: pxhere.com

Mi várható a közeljövőben és középtávon? Az ünnepi szezonban nem lesznek nagyobb árváltozások, az ágazat csak január második dekádja körül élénkül meg újra, ekkor számíthatunk a feldolgozók keresletének aktivizálódására. Ezt a keresletet támogatja a globális helyzet, különösen az almalésűrítmény kisebb rendelkezésre állása és az árak emelkedése, ami éves szinten körülbelül 30 százalékos.

És talán a sűrítmény árai már most sokkal nagyobb hatással lettek volna a lengyelországi iparialma-árakra, ha nem lenne az euróhoz és a dollárhoz képest erős a zloty. A kérdés az, hogyan hat majd a zloty árfolyamára a kormányváltás? Ha gyengül (és pl. 1 euróért 4,70 PLN felett kell fizetni), az erősen ösztönözni fogja az ipari alma árának emelését. Ráadásul az új év következő hónapjaiban általában alacsony a léalma kínálata, tehát némi esély mutatkozik akár arra is, hogy az ipari alma felvásárlási ára 2017 ősze után új rekordot döntsön.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés