Élelmiszergazdaság

Kistermelői portékák az Agroturizmus Étele 2025 versenyben

Új kategóriával bővül a „Magyarország Étele” verseny. Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (Séfklub), a Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete (Kislépték Egyesület) közös szervezésében – partnerségben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával – elindul az „Agroturizmus Étele 2025” pályázat. A cím elnyerésére a kistermelői, termelői termékekből készített ételekkel, és a helyi gasztronómia remekeivel lehet pályázni.

A magyar gasztronómia jelentős hagyományokkal rendelkezik, az alapanyagok és receptúrák évtizedek óta formálják a magyar konyhát. Ebben a szellemben indul el 2025-ben a „Magyarország Étele” verseny. Az évad újdonságaként – az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (Séfklub), a Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete (Kislépték Egyesület) közös szervezésében, partnerségben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával – új kategóriával bővül a verseny. Az “Agroturizmus Étele 2025” verseny lehetőséget ad a kistermelőknek és a helyi termelőknek, hogy termékeiket szélesebb közönség előtt is megismertessék.

Forrás: pxhere.com

Az Agroturizmus Étele 2025. verseny célja a tájjellegnek megfelelő, főként kistermelői termékekből készített ételek népszerűsítése a fogyasztók és a gasztronómia szereplőinek körében. Ezzel is kiemelt figyelmet fordítanak a vidéki-, és agroturizmus-, illetve a rövid élelmiszer-ellátási láncok fejlesztésére. A szervezők a világ minden tájáról (kiemelten az elcsatolt területekről és a diaszpórából) várják az egyéni jelentkezők (családtagok, ÖCSG) és REL (rövid élelmiszer-ellátási lánc) csapatok nevezését.

A verseny a helyi termelők, az agroturizmusban érdekelt szolgáltatók és vendéglátós szakemberek számára egyedülálló platformot kínál a hagyományos magyar ételek és az autentikus, kézműves alapanyagok népszerűsítésére. A rendezvény során a résztvevők a legjobb helyi alapanyagok felhasználásával készíthetnek ételt, melyek nemcsak finomak, de a fenntarthatóságot, az egészséges táplálkozást és a közösségi felelősségvállalást is szem előtt tartják.

A pályázat feltétele, hogy az étel fő mennyiségi, vagy jellegét adó alapanyaga minimum 70 százalékban saját termelésű termékből vagy közvetlenül beszerzett kistermelői vagy őstermelői termékből származzon. Fontos szempont, hogy a receptben hangsúlyos legyen a hazai alapanyagok megjelenése és tükrözze a táji jelleg sajátosságait. A hagyományok mellett azonban az innovációnak is meg kell jelennie a recepttúrában.

A versenyre 3 fogással és egy itallal lehet nevezni (előétel vagy leves, főétel, desszert, illetve a menühöz illő ital). A nevezés és az ételkészítés során ki kell emelni a szezonalitást és a táji/terroir jelleget, amit a pályázatban is be kell mutatni. A versenyre 2025. január 15-ig lehet jelentkezni a nevezési lap elektronikus elküldésével. A nevezési lap a www.magyarorszagetele.hu weboldalon elérhető. A receptúra kidolgozásának és leadásának határideje: 2025. január 30.

A döntő helye és ideje: Szolnok, 2025. április 26-27. (A szervezők a változtatás jogát fenntartják)

A Vasvár Népfőiskola az egyéni-, és a csapatverseny első helyezettjei részére felajánl egy „közösségi értékfőzés” népfőiskolai képzést, melynek piaci értéke meghaladja a 300.000 Ft-ot. Az értékfőzés a jól felszerelt védjegyes Ízes Vidék Gasztroműhelyben valósul majd meg, szükség esetén az alapanyagok biztosításával. A főzésről e mellett kisfilm is készül majd. A Pannon Helyi Termén Nonprofit Kft. felajánlása a „Helyben vagyunk” védjegyprogramja keretében PR marketing szolgáltatást biztosít az egyéni-, és a csapatverseny első három helyezettje részére.

A verseny szakmai támogatói:

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)

Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)

Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. (HOI)

Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ)

Modern & Stílusos Vidék Üzleti Közösség

Debreceni Egyetem

Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK)

Bővebb információ a versenyről és a nevezéssel kapcsolatos anyagok a https://magyarorszagetele.hu/agroturizmus-etele-2025-versenykiiras/ oldalon találhatók meg.

 

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Szakmai partner
Nyakas Farm
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés