Élelmiszergazdaság

Piac

Kínálták a vadételt, őzhús főtt a bográcsokban

Évek óta nagy sikerrel rendezi meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Országos Magyar Vadászkamara Baranya megyei szervezete a vadhúst népszerűsítő rendezvényét, amelyet az idén tavasszal négy helyszínen tartanak meg. Az elsőre szombaton, Villányban került sor.

Az őz volt a főszereplő szombaton, a Villányi Rendezvénytéren a NAK hagyományos vadhús promóciós rendezvényen. S miközben a bográcsokban főttek az ízletes ételek, a színpadon kulturális csoportok, este pedig koncertek szórakoztatták a közönséget.

Fotó: Baranya Megyei Hírportál

A program megnyitóján dr. Kottlár Gábor, Villány alpolgármestere, Túrós Izabella, a NAK baranyai igazgatója, Agyaki Gábor, az OMVK megyei elnöke, őri László, a megyei közgyűlés elnöke, valamint Hargitai János országgyűlési képviselő, a rendezvény fővédnöke köszöntötte a megjelenteket. A vadhúst népszerűsítő program főzőversenyére 16 csapat jelentkezett, a húst számukra a szervezők biztosították, ezen kívül késő délutánra Bock József konyhája is főzött több száz adagnyi ételt, melyből mindenki kóstolhatott. Emellett a borász felajánlásának köszönhetően minden résztvevő csapat egy-egy üveg bort kapott.

Az őzet Baranyában nem kell bemutatni, nincs két egyforma trófea, ezért nagyon sokan szeretnek rá vadászni, húsa pedig a legértékesebb a vadhúsok között. őri László köszöntőjében emlékeztetett, az orosz–ukrán háború átalakítja az európai kereskedelmet, így a jövőben még inkább felértékelődnek az itthon előállított, megtermelt élelmiszerek, így a vadhús is.

Hargitai János elmondta, ő maga ugyan nem vadászik, de szereti azt a világot, amelyet a vadászok képviselnek, mert szenvedélyesen űzik a tevékenységüket. A törvény pedig, amely keretet ad a vadászatnak, nem csak a vadászatról, hanem a vad védelméről, és a vadgazdálkodásról is szól. 

 

Mindenki máshogy szereti, készíti el a vadpörköltet

A bográcsokban főtt vadhúst minden csapat a saját ízvilágának megfelelően készítette el. A véméndiek csak alap fűszereket használtak, hogy a vad jellegzetes ízét ne nyomja el semmi. Volt csapat, amely viszont kifejezetten úgy fűszerezett, hogy tompítsa ezeket az ízeket. A somberekiek a középutat választották, hogy fogyasztáskor felismerhető legyen a vadpörkölt zamata. A baráti társaságok, családok jó hangulatban készítették az ételeket. 

Mint Rittlinger József, a NAK megyei elnöke elmondta, a következő siklósi, kozármislenyi, pécsi (kertvárosi) rendezvényekre már megtelt a főzőverseny kerete, ám a kóstolóról senki nem fog lemaradni, aki kilátogat. 

agrotrend.hu / Baranya Megyei Hírportál

 

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Szakmai partner
Nyakas Farm
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés