Élelmiszergazdaság

Piac

Idén is vizsgálta a virsliket az ITM, találtak is komoly hibát

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) minden évben ellenőrzi a fogyasztói megtévesztés szempontjából az ünnepi virslikínálatot, a vizsgált húszféle húskészítmény közül mindössze egy nem felelt meg maradéktalanul az előírásoknak – közölte az ITM hétfőn az MTI-vel.

Létrehozva:

|

A minisztérium akkreditált laboratóriumában elvégzett vizsgálatok a húskészítmények feltüntetett zsír- és fehérjetartalmának ellenőrzésére irányultak. A szakemberek megnézték azt is, hogy a virsli megnevezés jogszerűen szerepel-e a termékek címkéjén – írta az Origo.

A Magyar Élelmiszerkönyv a virsli megnevezés használatánál határértékeket rögzít a termékek minimális fehérje- és maximális zsír-, víz- és sótartalmára. Ennek az előírásnak a mintavételezett húskészítmények mindegyike megfelelt.

A LABORBAN ELLENőRIZTÉK, HOGY HELYTÁLLÓAK-E A TERMÉKCÍMKÉN FELTÜNTETETT ÖSSZETEVőK ÉS MENNYISÉGEK.

A fehérjetartalom minden vizsgált virsli csomagolásán valósághűen szerepelt. A zsírtartalom azonban egy esetben a megengedett 20 százaléknál jóval magasabb mértékben, 75 százalékkal tért el a jelzett mennyiségtől.

Fotó: Shutterstock

A kifogásolható virsli gyártójával szemben a megtévesztő tájékoztatás miatt fogyasztóvédelmi hatósági eljárás indult. A termék csak akkor forgalmazható, ha a címkén feltüntetett értéket a valós mennyiségnek megfelelőre javítják. A vizsgált virslik adatait összegző táblázat a tudatos vásárlói döntések elősegítése érdekében a fogyasztóvédelmi honlapon érhető el.

A FOGYASZTÓVÉDELEM AZ ÜNNEPI IDőSZAKBAN IS FOKOZOTT JELENLÉTTEL VÉDI A MAGYAR CSALÁDOKAT ÉS A TISZTESSÉGES VÁLLALKOZÁSOKAT.

A tematikus termékellenőrzések eredményeként a tavalyelőtti háromhoz és tavalyi kettőhöz képest 2020-ban már csak egy virsli akadt fenn a rostán – olvasható a tárca közleményében.

agrotrend.hu / Origo

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook