Élelmiszergazdaság
Piac
Hadat üzent a WHO a transzzsírsavaknak
Mintegy ötmilliárd ember egészségét veszélyeztetik még mindig a transzzsírok világszerte – jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója hétfőn.
Genfi sajtótájékoztatóján Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz leszögezte: a transzzsírok – amelyeket mérgező alapanyagoknak nevezett – rendkívül nagy veszélyt jelentenek az egészségre, komoly terheket róva az egészségügyi ellátórendszerekre is. Hétfőn közzétett jelentésében a világszervezet elismerte, nem tudta teljesíteni ama célkitűzését, mely szerint 2023-ra kiiktatja az étrendekből a transzzsírokat. "Ez jelenleg megvalósíthatatlan" – áll a dokumentumban.
A WHO szerintévente 500 ezer halálos szívelégtelenség vezethető vissza a transzzsírokra, amelyek használatát a gyártók csupán 60 országban igyekeznek valamilyen formában kikerülni vagy szabályozni. A transzzsírok olyan telítetlen zsírsavak, melyek jelen vannak például a margarinban, a tisztított vajban (ghí), valamint sok sült vagy olajos ételben. A gyártók elsősorban tartósító hatásuk és olcsóságuk miatt használják őket.
Fotó: pixabay.com
Francesco Branca, a WHO élelmiszerbiztonságért felelős igazgatója azt mondta, a világ egyes részein nem tekintik a transzzsírokat problémának, ezért nem foglalkoznak a hasonló árfekvésű, kevésbé káros alapanyagokkal.
A WHO 16 országot nevezett meg, ahol a lakosság a legnagyobb veszélyben van a transzzsírok miatt, ezen országokból kilenc – Ausztrália, Azerbajdzsán, Bhután, Ecuador, Egyiptom, Irán, Nepál, Pakisztán és Dél-Korea – nem is tekinti irányadónak a WHO ajánlásait. Tom Frieden, az amerikai járványügyi hivatal (CDC) korábbi vezetője a sajtótájékoztatón a transzzsírok betiltását sürgette, és leszögezte: elfogadhatatlan, hogy egyes országok nem törődnek a problémával. Hangsúlyozta továbbá, hogy a transzzsírok kiiktatása nem jelentene emelkedést az élelmiszerárakban és az ételek ízét sem befolyásolná.
Hazai és uniós szigor
A Magyarországon forgalmazott margarinok és más élelmiszerek transzzsírsav-tartalma már hosszú évek óta elenyésző – részben a hazai, rendkívül szigorú, immár közel egy évtizede érvényben lévő, az EU-s szabályozást jócskán megelőző transzzsírsav-rendeletnek köszönhetően –, így a margarinok nem hozhatóak összefüggésbe a transzzsírsavak egészségre gyakorolt kedvezőtlen hatásaival.
agrotrend.hu / Infostart