Élelmiszergazdaság
Piac
Globális szinten bővül a pektin piaci értéke
A Global Market Insights piackutató a pektin globális piacának 7,6%-os éves növekedését várja 2019 és 2026 között. A pektin piaci értéke 2026-ra várhatóan meg fogja haladni az 1,8 milliárd dollárt. A piac dinamikus növekedését a növényi alapanyagok iránti növekvő igény generálja, nem csupán az élelmiszerek, de a kozmetikai termékek esetében is.
A pektin egy növényekben előforduló heteropoliszacharid. A vastagbél baktériumai számára tápanyagként szolgálnak, illetve rostjaihoz bizonyos cukormolekulák képesek hozzákötődni, amelyek így lassabban szívódnak fel, és moderáltan emelik a vércukorszintet. Ezen egészségügyi hatásainak köszönhetően népszerűsége különböző élelmiszerekben (édességekben, cukrászkészítményekben, gyümölcslevekben, tejitalokban, stb.) várhatóan tovább fog növekedni – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
fotó: pixabay.com
A Global Market Insights kimutatása szerint pektingyártást az alma uralja, amely várhatóan továbbra is meg fog maradni. Az alma héja kb. 1,3% pektint tartalmaz, maga mögé utasítva a cukorrépát és a citrusok héját. Az ázsiai és a csendes-óceáni térség pektinpiaca várhatóan jelentős növekedést fog mutatni az elkövetkező években. A kínai pektinpiac növekedését az egészségügyi és wellness szempontok mellette a természetes kozmetikai termékek iránti jelentős igény fokozódás fogja serkenteni.
agrotrend.hu / NAK