Élelmiszergazdaság

Piac

Felmérés a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról

Az Európai Bizottság (EB) felmérést végez a mezőgazdasági és élelmiszer-ellátási láncban működő vállalkozások közötti kapcsolatokban előforduló tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokra hozott intézkedések hatékonyságáról.

Létrehozva:

|

2019. áprilisában hivatalosan is elfogadták a mezőgazdasági és élelmiszer-ellátási láncban a vállalkozások közötti kapcsolatokban előforduló tisztességtelen piaci gyakorlatokról szóló irányelvet (2019/633 EU irányelv). Az uniós szintű fellépés az élelmiszer-ellátási lánc szereplőinek alapszintű védelmét biztosítja szerte az Európai Unióban, a szabályok harmonizálása mellett elsősorban az érvényre juttatásukra vonatkozó közös előírások bevezetése és a végrehajtás terén tett erőfeszítések összehangolása révén – írja honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).  

Fotó: wikimedia

A tagállamoknak a hatályba lépéstől számítva két évük van arra, hogy a szabályokat átültessék a nemzeti környezetbe, amiket hat hónappal később már életbe is kell léptetni. A tagállamok által az irányelv összefüggésében hozott intézkedések hatékonyságának felmérése érdekében az EB éves felméréseket végez. A kutatás ezzel az alap kérdőívvel indul, amelynek célja a jelenlegi helyzet megragadása az új nemzeti intézkedések végrehajtása előtt. A felmérést minden tagállamban elvégzik és az irányelv hatálya alá tartozó beszállítókat célozza meg a mezőgazdasági és élelmiszer-ellátás különböző szakaszaiban.

A kérdőív itt érhető el, kitöltése körülbelül 10 percet vesz igénybe. A felmérés 2021. január 31-ig tart nyitva, befejezése után az anonimizált eredményeket itt teszik közzé.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook