Élelmiszergazdaság
Felkai: Közös feladatunk a fogyasztók információval történő ellátása
A nemzetközi és hazai fenntarthatósági törekvések, az innovatív megoldások előretörése és a változó fogyasztói szokások egyaránt felhívták a figyelmet a növényi alapú élelmiszerekre.
“Ennek nem szabad engednünk, hiszen az ellátásbiztonság garantálása mellett kiemelt jelentőségű az élelmiszerbiztonság” – idézte a kormany.hu Dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkára szavait.
A Metro Gasztroakadémián megrendezett Plant-Power Perspectives Konferenciáján a helyettes államtitkár hangsúlyozta:
“Minden terméknek, amely megfelelő minőségű, biztonságos, valamint összetételében és megjelenésében eleget tesz a kapcsolódó szabályozások támasztotta követelményeknek, megvan a helye és a szerepe a fogyasztási szerkezetben”.
Azt, hogy melyik terméknek van hosszú távon létjogosultsága, a piac fogja eldönteni, figyelembe véve a divatos fogyasztói trendeket, az ételintoleranciát vagy akár az egyéni fenntarthatósági célokat.
A tudatos fogyasztó információval való ellátása pedig a kormányzat, a hatóság, a gyártók és a kereskedők közös feladata.
Végezetül a helyettes államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy az Agrárminisztérium kiemelten támogatja a feldolgozóipar hatékonyságának növelését és a versenyképesség fokozását.
“A Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégai Terv keretében rövid időn belül számos felhívás lát napvilágot, köztük az élelmiszeripart célzó is. Ez várhatóan 2024 első félévében lesz elérhető, a pályázati menetrend pedig már elérhető az Agrárminisztérium honlapján” – fűzte hozzá.
agrotrend.hu/kormany.hu