Élelmiszergazdaság

FAO: csökkentek a globális élelmiszerárak tavaly egész évben

 

Csökkentek a globális élelmiszerárak tavaly decemberben havi összevetésben és az egész évben az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapjára pénteken felkerült adatok szerint – írta jelentésében az MTI.

Decemberben a nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó átfogó árindexe 118,5 pont lett, 1,5 százalékkal alacsonyabb a novemberinél és 10,1 százalékkal alacsonyabb a 2022 decemberinél. Tavaly a FAO átlagos élelmiszerár-indexe 13,7 százalékkal csökkent a 2022. évi 14,3 százalékos emelkedés után.

A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

Fotó: illusztráció, canva.com

Decemberben a FAO gabonaárindexe 1,5 százalékkal nőtt novemberhez képest, mivel a búza, a kukorica, a rizs és az árpa ára is emelkedett, részben a logisztikai zavarok miatt, amelyek hátráltatták a fő exportáló országokból érkező szállításokat.

A növényiolaj-árindex 1,4 százalékkal csökkent novemberhez képest elsősorban a pálma-, a szója-, a repce- és a napraforgóolaj-vásárlás visszaesésére.

A FAO cukorárindexe erőteljesen, 16,6 százalékkal esett novemberhez képest és ezzel kilenchavi mélypontra került, de még így is 14,9 százalékkal magasabban állt a mutató a 2022. decemberi értékéhez viszonyítva. A cukorjegyzés zuhanását elsősorban a bővülő brazil termelés okozta, illetve az is, hogy csökkent az etanol előállításához szükséges cukorkereslet Indiában.

A FAO decemberi húsárindexe 1,0 százalékkal csökkent novemberhez képest, és 1,8 százalékkal maradt el 2022 decemberéhez képest, ami a sertéshús iránti lanyha ázsiai keresletnek tudható be.

A FAO tejárindexe 1,6 százalékkal nőtt novemberhez képest, de így is 16,1 százalékkal alacsonyabb volt a 2022. decemberi értékénél. A havi növekedést elsősorban az okozta, hogy drágult a vaj és a sajt az ünnepi szezon előtt megugrott nyugat-európai kereslet hatására.

agrotrend.hu/MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés