Élelmiszergazdaság
Piac
Ezért zuhant óriásit a hazai borfogyasztás
Amíg Magyarországon húsz éve még harminc liter volt az éves átlagos borfogyasztás egy személyre nézve, idén ez 17 és fél literre esett vissza. Bár sokan azt gondolják, hogy trendi dolognak számít bort inni, de valójában nem az. Úgy tűnik, hogy borfesztiválok, borkiállítások, borlovagrendi események idején sem lendítenek ezek a rendezvények sokat ezen a bezuhant borfogyasztási mennyiségen, pedig most az ilyen összejövetelek szezonját éljük.
Ha a fiatalok italfogyasztási szokásait nézzük, akkor gyakoriak azok a közösségi oldalakon található szelfik, vagy fényképek, amelyeken boroznak, de valójában ez csak egy pohár bor és nem több, mert csak a divat kedvéért emelik meg a poharat, igazából más italokkal – például alkoholos koktéllal –szimpatizálnak és ráadásul nagyobb mennyiségben. Ezt a megdöbbentő összegzést az egri borvidéken gazdálkodó Farkas Gedeon tette közzé, amelyről ma számolt be a Kossuth Rádió kora reggeli műsora. A Verpeléten családjával 95 hektáron gazdálkodó borász azt mondta: a borvidék az elmúlt tíz évben óriásit fejlődött, büszke az egri bikavérükre és különös figyelmet fordít a debrői hárslevelűre, amit egykor Edward király is nálunk szeretett meg. Ám hiába a tradíció, hiába a kuriózum, egy-egy borász egy-egy minőségi termékkel nem tud versenybe szállni a most divatos irányzatokkal.
Fotó: Julián Amé / Pixabay
„A látszólagos trendek és a statisztikák ugyanis nincsenek összhangban hazánkban a borfogyasztás terén”.
Felnövekvőben van egy egészségtudatos nemzedék, ez a harminc évesek csoportja. Ennél a korosztálynál látványosan megfigyelhető, hogy egyre kevesebben fogyasztanak bort, mivel úgy gondolják, hogy az alkohol káros. Ezt erősíti fel az unió több direktívája is, amely egyfajta harcot hirdetett a bor ellen, helyette a kannabisz tartalmú italokról gondolják azt, hogy azok kevésbé ártalmasak. Nálunk szerencsére ilyen italokkal még nem lehet találkozni, de hogy mikor hozzák be külföldről, azt nem lehet megmondani. Ehelyett a köznyelvben az terjed el, hogy a bor egyenlő az alkohollal és az alkohol köztudottan egészségtelen.
– Nyugat-Európában egyre inkább a csökkentett alkohol tartalmú, vagy az alkoholmentes borok kezdik átvenni a szerepet ebben az előbb említett korosztályban, de én a hatvan pluszos korosztályban bízom, hogy ott rájönnek a kulturált borfogyasztás fontosságára – ez a nemzedék szerencsére jól tudja, hogy egy pohár vörösbornak milyen egészségvédő szerepe van, többek között segít a vörös vérsejtek képződésében. Sőt, meghosszabbítja az életet. Egy jó fröccs ráadásul tud jobb lenni, mint egy sör. Abban bízhatunk ezek után, hogy mivela világ bortermelésének az 54 százalékát Európa adja, így csak nem akarjuk tönkre tenni a saját jövőnket – összegezte Farkas Gedeon.
Magyarországon tehát drasztikusan csökkent a borfogyasztás, uniós szinten nincs ekkora zuhanás, mert például a cseheknél éppen növekszik a bor iránti kereslet, de mindenhol a sörök, azon belül is az alkoholmentes sörök, sőt a gyümölcssörök veszik át az irányítást. Elvileg a borászoknak is választ kellene adni erre a helyzetre, de alkoholmentes borokat csak akkor hoznának forgalomba, ha nagyon jót lehetne készíteni. Jelenleg ugyanis az ilyen borok az ihatatlan kategóriába tartoznak. De nem lehetetlen ez a feladat, mert húsz éve ezt mondták a sörre is, amelyből azóta már tényleg létezik alkoholmentes is.
agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu