Élelmiszergazdaság
Piac
Elszálltak a költségek, drágább lehet a pékárú 2022-ben
Nehéz évük volt 2021-ben a sütőipari cégeknek, főleg az alapanyagok és az energia ára emelkedett – mondta a Magyar Pékszövetség elnöke.
A 2021-es év az a sütőipar életében nem tartozik a könnyű évek közé – mondta érdeklődésünkre a Magyar Pékszövetség elnöke. Septe József szerint már hosszú évek óta zajlik ez a folyamat, hogy sosem tudnak igazán könnyű esztendőt zárni, de idén még hatványozottabban mutatkoztak az erre utaló jelek – írta az Infostart.
Elsősorban a különböző alapanyag-áremelkedések játszottak ebben szerepet, így egyértelműen az önköltségnövekedés jellemezte a 2021-es évet – fogalmazott.
Fotó: pixabay.com
A várakozásokról azt mondta, hogy más élelmiszeripari ágazatokhoz hasonlóan a sütőipar számára 2022 sem ígérkezik könnyűnek. Az áremelkedések folytatódásának esélyét latolgatva az elnök úgy fogalmazott: ez függ attól, milyen költségnövekedés lesz az alapanyagpiacon, az energiapiacon és egyéb összetevők piacán. „Ha költségnövekedés történik, akkor azt érvényesíteni kell.
Ha nem lesz változás, akkor minden sütőipari cég majd átgondolja, hogy a meglévő költségei hogyan viszonyulnak a meglévő értékesítési áraihoz, és eldönti, hogy mit szeretne lépni 2022-re” – fejtette ki.
Septe József szerint az emelkedő minimálbér, illetve a garantált bérminimum kigazdálkodása sem lesz egyszerű feladat. Azzal egyetért, hogy a béreket rendezni kellett, ebben nincs probléma, akkor, ha az átadási árakat is ehhez mérhetően és ennek megfelelő mértékben lehet korrigálni.
agrotrend.hu / Infostart