Élelmiszergazdaság
Piac
Elindult az Európai Friss Csapat program: magyar – francia – belga összefogás a zöldség- és gyümölcsfogyasztás növeléséért
Nemzetközi, online sajtótájékoztatón jelentették be a mai napon Párizsban, hogy három európai ország együttműködésében útjára indul az Európai Friss Csapat program, melynek fő célkitűzése a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítése. A program az Európai Unió társfinanszírozásában valósul meg, 2021 és 2023 között, a korábbi Európai Friss Kalandok program folytatásaként.
A nemzetközi programindító sajtótájékoztatón többek között elhangzott, hogy a NAK, az Interfel, a francia szamóca- és a paradicsom-uborka termelõi szervezet (AOPn) mellett 2021-tõl csatlakozik a programhoz a francia Kiwi Szakmaközi Iroda (BIK) és a belga minõségi mezõgazdaság elõmozdításával foglalkozó ügynökség, az Apaq-W is. Az Európai Friss Csapat kampány finanszírozását az Európai Unió 80 százalékban vállalja, ami a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) esetében 1,2 millió euró támogatást jelent, írja a kamara honlapja.
Az újabb hároméves program célja, hogy a részt vevõ országokban a gyermekes családok körében további 1-3 százalékkal növekedjen a zöldség- és gyümölcsfogyasztás, mert a 2017 és 2018 közötti európai 4 százalékos növekedés* nem elégséges, különösen a fiatalok, illetve a gyermekes szülõk körében.
Magyarországon a napi átlag zöldség- és gyümölcsfogyasztás 304 gramm/fõ*, ami ugyan emelkedést mutat a korábbi adatokhoz képest, de még mindig elmarad a WHO napi 400 gramm/fõ ajánlásától, leginkább a fiatalabb generációk körében.
Fotó: pixabay.com
– A fiatalok fogyasztási szokásait, az étkezési kultúrát megváltoztatni nem gyors folyamat. Sok energiára, sok erõfeszítésre van szükség, így a következõ három évre is van elõttünk éppen elég feladat. Hiszen most már lehetõségünk lesz egészen 18 éves korukig elkísérni a fiatalokat, és bemutatni nekik: azon túl, hogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztás egészséges, természetesen tud finom is lenni. A szülõket és a gyerekeket egyaránt igyekszünk közelebb vinni az egészséges táplálkozáshoz – fogalmazott az újabb hároméves periódussal kapcsolatban Gyõrffy Balázs, a NAK elnöke.
A legújabb tanulmányok szerint ugyan nõ az igény a zöldségek és a gyümölcsök iránt, de ahhoz, hogy a családok mindennapi étrendjének állandó részévé váljanak, folytatni kell a megkezdett munkát.
Magyarországon az Európai Friss Csapat program ezért is bõvítette korábbi célcsoportját, így a 18 év alatti tizenéveseket és a 30 és 50 év közötti szülõket szeretné elsõsorban elérni. A zöldség- és gyümölcsfogyasztás mennyiségének növelése érdekében a program bõvíteni szeretné a gyermekek és szüleik ismereteit „a termõföldtõl a tányérig”, valamint szeretné eloszlatni a friss gyümölcsökkel és zöldségekkel kapcsolatos elõítéleteket, különösen azokat, amelyek a konyhai elkészítés bonyolultságával és idõigényességével kapcsolatosak. Emellett segít az egész családnak felfedezni a zöldségek és gyümölcsök ízének erejét, és széles körben ösztönzi ezek fogyasztását.
A nemzetközi sajtótájékoztatón Gyõrffy Balázs elmondta, öröm számára, hogy a következõ három évben is lesz lehetõség együtt dolgozni azért, hogy a fiatal generációt is megismertessük a zöldség- és gyümölcsfogyasztás élvezetével, annak egészséges voltával.
agrotrend.hu / NAK