Élelmiszergazdaság

Élelmiszer árindex 2025 november

A FAO (Food and Agriculture Organization) élelmiszer árindex (FFPI) 2025 novemberében 1,2 %-kal alacsonyabb az októberi értéknél, és ezzel már harmadik hónapja csökken. A tejtermék, a hús, a cukor és a növényi olaj árindex csökkenése meghaladta a gabona árindex emelkedését. Összességében az index 2,1 %-kal elmaradt a 2024. novemberi szinttől, és 21,9 %-kal alacsonyabb a 2022. márciusi csúcsértéknél (1. ábra).

1. ábra: Élelmiszer árindex 2000 és 2025 között

A FAO gabona árindex novemberben 1,8 %-kal magasabb az októberi értéknél, de még mindig 5,3 %-kal alacsonyabb az egy évvel ezelőtti szintnél (2. ábra). A stabil ellátási kilátások, valamint a kedvező argentin és ausztrál jelentések ellenére a búza világpiaci ára novemberben 2,5 %-kal emelkedett. Kína potenciális érdeklődése az Egyesült Államok búzaimportja iránt, a Fekete-tenger térségében jellemző feszültségek okozta aggodalmak, valamint a várhatóan csökkenő orosz búzavetésterület erősítette a piacot. A kukorica világpiaci ára is emelkedett novemberben, ami a brazil termékek iránti erős kereslettel, valamint az argentin és brazil esőzések miatt megnehezült mezőgazdasági munkákkal magyarázható. Emellett az árpa és a cirok világpiaci ára is növekedett. A legtöbb gabona árát a szójabab magasabb világpiaci ára is befolyásolta. Ezzel szemben a FAO rizs árindex novemberben 1,5 %-kal csökkent, mivel az északi féltekén exportáló országok terméshozama és a visszafogott importkereslet lefelé nyomta az Indica és jázmin rizs árait is.

A FAO növényi olaj árindex novemberben 2,6 %-kal alacsonyabb az októberi értéknél, ami a pálma-, a repce- és a napraforgóolaj árának csökkenését tükrözi, amely több mint ellensúlyozta a szójababolaj árának enyhe emelkedését (2. ábra). A pálmaolaj világpiaci ára novemberben csökkent, ami elsősorban a vártnál magasabb malajziai termelésnek köszönhető. Eközben több egymást követő hónapos emelkedés után, a repceolaj ára a kedvező globális termelési kilátásoknak köszönhetően enyhült, míg a napraforgóolaj ára a Fekete-tengeri régióból érkező szezonálisan növekvő kínálat miatt csökkent. A szójababolaj világpiaci ára enyhén emelkedett elsősorban a biodízel-ágazat, különösen Brazília erős keresletének köszönhetően. Az árcsökkenéshez a kőolaj árának mérséklődése is hozzájárult.

2. ábra: Gabona-, növényi olaj- és cukor árindex 2000 és 2025 között

A FAO cukor árindex novemberben 5,9 %-kal alacsonyabb az októberi, és 29,9 %-kal alacsonyabb az egy évvel ezelőtti értéknél (2. ábra). Ez már a harmadik egymást követő havi csökkenést és 2020 decembere óta a legalacsonyabb szintet jelenti. A jelenlegi szezonban várható bőséges globális cukorkínálat továbbra is nyomást gyakorol az árakra. Brazília déli termesztési régióiban a cukorgyártás továbbra is stabil maradt annak ellenére, hogy a cukornád őrlése szezonálisan lelassult, és a cukorgyártáshoz kevesebb cukornádat használtak fel. India 2025/26-os betakarítási szezonjának jó kezdete és Thaiföld kedvező terméskilátásai tovább erősítették a globális cukorkínálat pozitív kilátásait, és további lefelé irányuló nyomást gyakoroltak az árakra.

A FAO hús árindex novemberben 0,8 %-kal alacsonyabb az októberi értéknél, ugyanakkor 4,9 %-kal magasabb az egy évvel ezelőtti szintnél (3. ábra). A havi csökkenést továbbra is a sertés- és baromfihús alacsonyabb ára okozta, míg a marhahús ára stabil maradt, a juhhús ára pedig emelkedett. A baromfihús ára csökkent, mivel Brazília exportértéke a bőséges készletek és az erősödő globális verseny miatt visszaesett. Ezt a csökkenést tovább súlyosbította az a törekvés, hogy visszaszerezzék a piaci részesedést a magas patogenitású madárinfluenza (HPAI) miatti kereskedelmi tilalmak feloldását követően a legjelentősebb importáló országokban. A sertéshús ára is csökkent főként az Európai Unió alacsonyabb árai miatt, amelyek a bőséges kínálat és a szeptember elején bevezetett importvámok hatására kialakult visszafogott kereslettel magyarázható. Ugyanakkor az Egyesült Államokba irányuló marhahús-importra kivetett vámok eltörlése mérsékelte az áremelkedést. Ez különösen az ausztrál termékek esetében tapasztalható, mivel a fő exportőrök versenyképességük megőrzésére törekedtek, így a szarvasmarhahús világpiaci ára nagyrészt stabil maradt. Ezzel szemben a juhhús ára emelkedett, amit a szilárd globális importkereslet támasztott alá.

A FAO tejtermék árindex novemberben 3,1 %-kal alacsonyabb az októberi és 1,7 %-kal alacsonyabb az egy évvel ezelőtti értéknél (3. ábra). A tejtermékek világpiaci ára már ötödik hónapja csökken. minden fontosabb tejtermék esetében árcsökkenést regisztráltak. A folyamatos enyhülés oka a tejtermelés növekedése és a főbb termelő régiókban a bőséges exportkínálat volt. Az árakra negatívan hatott az ázsiai régiókban a tejpor iránti importkereslet csökkenése is. A vaj és a teljes tejpor ára esett a legjelentősebben, ami az exportkészletek növekedésének és a főbb beszállítók közötti erősödő versenynek tudható be, míg a sovány tejpor ára csak mérsékelten csökkent a bőséges kínálat és a korlátozott kereslet miatt. A sajt ára csökkent a legkevésbé, mivel az Európai Unióban és Óceániában a stabil kínálatot részben ellensúlyozta az ázsiai és közel-keleti piacok erős kereslete. Ennek ellenére a sajt árindex közel 10 %-kal maradt az egy évvel ezelőtti szint felett.

3. ábra: Hús- és tejtermék árindex 2000 és 2025 között

 

agrotrend.hu / FAO / NAK / Fodor Attila

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés