Élelmiszergazdaság

Piac

Édesítőszereket vizsgál az EU

Bár a mértéktelen cukorfogyasztás kétségkívül árt az egészségnek, a kalóriaszegény édesítőszerek használatával sem árt vigyázni.

Túlzott fogyasztásuk esetén ugyanis kellemetlen vagy akár veszélyes mellékhatások is felléphetnek. Nem véletlen, hogy a különböző adalékanyagok használatára szigorú európai uniós szabályozás vonatkozik. Az elmúlt években napvilágot látott új toxikológiai információk és a gyártók tapasztalatai alapján az idén több mint húsz természetes és szintetikus cukorpótló újraértékelését végzi el az uniós élelmiszer-biztonsági hatóság – írja a Magyar Nemzet.

fotó: pxfuel.com

Az egészséges életmód és a tudatos táplálkozás elterjedésével egyre többen döntöttek úgy, hogy kevesebb fehér cukrot fogyasztanak vagy egyenesen száműzik étrendjükből a cukorrépából készülő édesítőszert. Az édes ízről azonban kevesek lennének hajlandók lemondani, ezért az elmúlt években megszaporodtak a különböző édesítőszerek a piacon.

Nem mindegy ugyanakkor, hogy mi kerül a kávéba vagy a teába, s hogy mekkora mennyiséget használunk belőle, néhány édesítőszernek ugyanis akár komoly mellékhatásai is lehetnek. Éppen ezért az említett termékekre szigorú európai uniós szabályozás vonatkozik, amit időről időre felülvizsgálnak a hatóságok.

Ahogyan arról a Magyar Nemzetet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól (Nébih) tájékoztatta: az előírások szerint az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóságnak most minden olyan adalékanyagot újra kell értékelnie, amelyet 2009. január 20-a előtt engedélyeztek. A program az élelmiszer-színezékek felülvizsgálatával kezdődött és az édesítőszerek újraértékelésével zárul. A kockázatbecslés, amelyet ez év végéig kell elvégeznie az uniós hatóságnak, több mint húsz édesítőszerre terjed ki. Ezek közé tartozik az ismertebb édesítőszerek közül például a szacharin, az izomalt, az aszpartám, a xilit és az eritrit is.

A vizsgálat célja pedig az, hogy az engedélyezés óta eltelt időszakban szerzett gyártói tapasztalatok és az új toxikológiai információk alapján értékeljék az adott édesítőszerre korábban meghatározott szabályokat, így például a biztonságosan elfogyasztható mennyiséget is. Szükség esetén természetesen módosítanak az előírásokon, sőt az is előfordulhat, hogy a veszélyesnek ítélt anyag betiltását javasolják az Európai Uniónak.

Egy édesítőszer – és egyéb más adalékanyag is – csak akkor használható fel a közös piacon gyártott élelmiszerekben, illetve akkor kerülhet forgalomba, ha a rendelkezésre álló tudományos eredmények alapján ártalmatlan, tehát a fogyasztók egészségét nem veszélyezteti.

– Az adalékanyagok tudományos értékelése, kockázatbecslése során a termékre vonatkozó napi elfogadható vagy megengedhető beviteli értéket is meghatározzák, amely megmutatja, hogy mekkora az a mennyiség, amelynek naponta, egy életen át történő bevitele esetén még nem kell egészségi kockázattal számolni – mutatott rá kérdésünkre a Nébih.

Különböző édesítőszerekkel a fogyasztók leggyakrabban üdítőkben, instant italporokban, desszertekben és tejtermékekben találkozhatnak, de a legtöbb asztali édesítőként is megtalálható a piacon. Ezeken a termékeken ugyanakkor minden esetben fel kell tüntetniük a gyártóknak az adagolást is, hiszen előfordulhat, hogy nagyobb mennyiség elfogyasztása esetén kellemetlen vagy épp veszélyes mellékhatás lép fel.

Aszpartámtartalmú termék esetén például a benne található fenil-alanin az arra érzékenyeknél anyagcserezavart okozhat. A szorbit, a xilit és az eritrit pedig nagyobb mennyiségben fogyasztva hajhajtó hatást válthat ki. A gyártóknak erre minden esetben figyelmeztetniük kell a vásárlókat.

A Nébih egyébként rendszeresen ellenőrzi az élelmiszerekben felhasznált édesítőszereket, a kockázatbecslésen alapuló éves monitoring mellett pedig szúrópróbaszerűen és gyanú alapján is vizsgálódnak a hatóság szakemberei.

– A gyártók részéről eddig nem tapasztaltunk édesítőszerek használatához kapcsolódó visszaéléseket, azonban mindig felhívjuk a figyelmüket a felhasználási és a jelölési követelmények betartására – jegyezte meg a hivatal.

Arra is felhívta figyelmet a hatóság, hogy a kiegyensúlyozott és változatos étrendbe sok minden belefér, a mértékre azonban érdemes figyelni, hiszen bármely étel, amelyből túl sokat fogyasztunk, károsan hathat az egészségre.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Szakmai partner
Nyakas Farm
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés