Élelmiszergazdaság

Bővül a folát felhasználási köre

Megjelent a Bizottság (EU) 2025/1735 felhatalmazáson alapuló rendelete, amely engedélyezi az L5metiltetrahidrofolsavmononátriumsó (a folát egyik formája) felhasználását több speciális élelmiszer-kategóriában.

A módosítás célja, hogy az L‑5‑metiltetrahidrofolsav‑mononátriumsó folátforrásként az alábbi termékekben is alkalmazható legyen: anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerek, feldolgozott gabonaalapú élelmiszerek és bébiételek, teljes napi étrendet helyettesítő, testtömeg-szabályozás céljára szolgáló élelmiszerek, illetve speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek.

Forrás: nak.hu

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szakvéleménye szerint az anyag biztonságos a meghatározott felhasználási feltételek mellett, feltéve, hogy a folát teljes bevitele nem haladja meg a korcsoportonként megállapított tolerálható felső beviteli szinteket.

Az L‑5‑metiltetrahidrofolsav‑mononátriumsó biológiailag jól hasznosuló folátforrás minden korcsoport számára.

A rendelet teljes egészében kötelező és közvetlenül alkalmazandó valamennyi tagállamban, 2025. szeptember 1-jei hatálybalépését követően.

agrotrend.hu / Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés