Élelmiszergazdaság
Piac
Az Ochratoxin A hatásairól
Megjelent az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) tudományos állásfoglalása az élelmiszerekben található ochratoxin A közegészségügyi kockázatáról.
A főként gabonákban és gabonatermékekben, húskonzervekben, valamint friss és szárított gyümölcsökben előforduló ochratoxin A közegészségügyi kockázatát 2006-ban értékelte az EFSA, amely arra a következtetésre jutott, hogy a vesében felhalmozódhat, és patkányokon végzett nagy mennyiségű bevitel vesedaganatot okozott – közölte honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
Fotó:pixabay.com
A legújabb adatok arra utalnak, hogy a DNS közvetlen károsítása révén az ochratoxin A genotoxikus lehet, valamint megerősítették a vesére gyakorolt rákkeltő hatását. Ezért különböző társadalmi csoportokra vetítve (pl. kisgyermekek, fiatalok) meghatározásra került az ochratoxin A expozíciós tűréshatára (Margin Of Exposure, MOE), amely a potenciálisan toxikus anyagok biztonságossági aggályainak vizsgálatára alkalmazott kockázatbecslési eszköz.
További részleteket az EFSA oldalán olvashat.
agrotrend.hu / Nemzeti Agrárgazdasági Kamara