Élelmiszergazdaság

Az élelmiszerrendszerek jövőjének alakítása

A soros belga EU-elnökség égisze alatt 2024. március 5–7. között Brüsszelben került sor a „FOOD 2030 Networks Conference on Transformative Food System Innovation” konferencia megszervezésére a Cleverfood projekt keretében. A szervezők az eseményre a kapcsolódó témájú nemzetközi projektek képviselőit, living labokat, innovátorokat, gazdálkodókat, élelmiszer-vállalkozásokat, politikai döntéshozókat és nem utolsósorban befektetőket vártak. A Cleverfood projektben partnerként közreműködő Agrárközgazdasági Intézetet a rendezvényen a Fenntarthatósági Kutatások Igazgatóságának munkatársai képviselték.

Forrás: pixabay.com

A háromnapos rendezvény első napján (március 5.) az élelmiszerrendszer átalakítását célul tűző projektek együttműködésének elősegítése érdekében egy workshopot szerveztek. A workshop szekciói a szakpolitika és irányítás, az innováció és digitalizáció, a társadalmi szerepvállalás, az oktatás és tudásátadás, illetve az érdekelt felek közötti együttműködés területeire terjedtek ki az olyan közös célok megvalósítása érdekében, mint a növényi alapú élelmiszer-termelés és -fogyasztás elősegítése, a rövid ellátási láncok megerősítése, az élelmiszer-veszteség és -pazarlás csökkentése, valamint a termelők, érintett vállalkozások és fogyasztók számára igazságos átállás elősegítése az élelmiszerláncban.

A második napon (március 6.) megszervezett innovátorok platformja a vidéki és városi területek mezőgazdasági és élelmezési rendszerének átalakítását célzó technológiai, társadalmi, kormányzási és piacvezérelt megoldásokon dolgozó élő laboratóriumok és innovátorok találkozását tette lehetővé. A szekciókban az innovációt akadályozó és elősegítő tényezők mellett a fenntarthatóságot támogató üzleti modelleket, a finanszírozási és piaci lehetőségeket vitatták meg.

A konferencia utolsó napjának (március 7.) célja a politikai döntéshozókkal és érintett felekkel történő párbeszéd kialakítása volt kerekasztal-beszélgetések formájában. Az első panelbeszélgetés során a résztvevők megvitatták, hogy melyek azok a lehetőségek, kihívások és akadályok, amelyekkel a helyi, nemzeti és uniós kormányoknak foglalkozniuk kell az élelmiszer-rendszerek fenntartható átalakítása és az ezt támogató innovációs tevékenységek megerősítése érdekében.  A második panelbeszélgetés az élelmiszerek környezetvédelmi jelöléseinek (ökocímkék) jelenlegi helyzetével, az ezen jelölésekkel kapcsolatos lehetőségekkel és kihívásokkal, valamint az élelmiszerrendszerek átalakítását támogató ökocímkék fejlesztésének és bevezetésének előmozdításához szükséges szakpolitikai lépésekkel foglalkozott.

 

agrotrend.hu / AKI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Az Év Agrárembere támogatók

 
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Szakmai partner
Nyakas Farm
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
 
Hirdetés

Facebook

Hirdetés