Élelmiszergazdaság

Piac

Az élelmiszeripari vállalkozások hatékonyság-növekedése folyamatos

A hazai élelmiszeripari vállalkozások hatékonyság-növekedése folyamatos – mondta Nagy István agrárminiszter pénteken Mosonmagyaróváron, a Rába-Duna-Vág Európai Területi Társulás szervezésében megtartott Food Industry konferencián.

A tárcavezető szerint ezt az is mutatja, hogy a koronavírus-járvány idején egyedüli ágazatként nyolc százalékkal nőtt az élelmiszeripari export és két százalékkal a hazai termelés. Hangsúlyozta azt is, hogy az élelmiszeripar a járvány idején vált stratégiai ágazattá – írja honlapján az agrártárca. Emlékeztetett, hogy a vidékfejlesztési programban ebben az európai uniós ciklusban 4265 milliárd forint áll rendelkezésre, amely közel háromszor nagyobb, mint a korábbi ciklusban. Nagy István kiemelte, hogy fontos a generációváltás az élelmiszeripar területén, valamint az, hogy perspektívát lehessen nyújtani a fiataloknak, elsősorban képzés segítségével. 

Az Agrárminisztérium a második legnagyobb intézményfenntartóként vesz részt a hazai szakképzés rendszerében, a tárca által fenntartott 55 szakképző intézmény 5 agrárszakképzési centrumban kezdte meg a tanévet. Élelmiszeripari képzés 19 helyen folyik, ezen belül kilenc intézményben tanbolt, tizenegyben pedig élelmiszer-feldolgozó tanüzem is működik – ismertette.

A tárcavezető kitért arra, hogy az élelmiszeripari kisüzemek és kisgazdaságok nemcsak nemzetgazdasági, hanem nemzetbiztonsági okból is fontosak, amire a koronavírus-járvány mutatott rá. A Food Industry elnevezésű, foglalkoztatási célú térségi akciótervvel kapcsolatban elmondta, hogy fontos a fenntartható agrárgazdaságra épített élelmiszerfeldolgozás, az innovációs lehetőségek kiaknázása, a technológiai fejlesztés erősítése, a feldolgozott élelmiszertermékek helyi értékesítési lehetőségeinek javítása. Utóbbival elérhetővé válik a térség nemzetközi versenyképességének növelése, a magas hozzáadott értékre épülő tudásgazdaság fejlődése és a lakosság életszínvonalának növekedése – mondta.

Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat elnöke, a Rába-Duna-Vág Európai Területi Társulás soros elnöke azt emelte ki, hogy a Food Industry akcióterv célja a magyar-szlovák határmenti régióban a fenntartható és minőségi foglalkoztatás előmozdítása, a munkavállalói mobilitás támogatása az élelmiszeriparban. Környezetvédelmi szempontból fontos, hogy az élelmiszert helyben készítsék, mert így a tevékenység ökológiai lábnyoma jelentősen csökken – jelezte. Beszélt arról is, hogy a koronavírus-járvány rámutatott az iparág egyik érzékeny pontjára, hiszen a lezárások és korlátozások idején nehézkessé vált a két ország közti átjárás.

agrotrend.hu / Agrárminisztérium

 

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Szakmai partner
Nyakas Farm
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés