Élelmiszergazdaság

Piac

Ausztrál tudósok az egészségesebb étrendért

Nem kizárt, hogy sikerülni fog nekik.

A Melbourne-i Királyi Műszaki Egyetem (RMIT) tudósai egy keményítő-feldolgozó berendezéseket gyártó, Microtec Engineering Group nevű céggel közösen létrehoztak egy keményítő alapú terméket, amely a rostokhoz hasonlóan ellenáll az emberi bélben történő emésztési folyamatoknak – írta a Store Insider.  A FiberX elnevezésű anyagot akár búzából, kukoricából vagy maniókából is elő lehet állítani.

Amellett, hogy a fejlesztés lágy és íztelen, a mérsékelt kalóriatartalommal és alacsony glikémiás indexszel rendelkező ételek tartalmasabbá tételére is alkalmas, illetve a fehér kenyérhez, süteményekhez, tésztákhoz, pizzához és szószokhoz hasonló, rostokban szegény élelmiszereket is egészségesebbé lehet tenni vele.

Fotó: Adobe Stock

Asgar Farahnaky az RMIT Élelmiszerkutatási és -innovációs Központjának docense és csapata fejlett keményítőmódosítási technológiát vett igénybe az élelmiszeripari felhasználásra alkalmas, „láthatatlan rost” megteremtéséhez.

A szakember szerint a kereskedelemben kapható, eddigi rostos kiegészítőkkel szemben mostanáig a leggyakrabban megfogalmazott kritika az volt, hogy az élelmiszerek ízét vagy állagát megváltoztatják. A FiberX esetében ez a veszély nem áll fenn.

„A termékünket a hozzáadást követően sem lehet észrevenni. A dolgot ahhoz lehetne hasonlítani, mint amikor egy szülő zöldséget csen a gyermeke ételébe, hogy az táplálóbb legyen” – érzékeltette az anyag természetét Farahnaky.

Átmegy a „rostán”

A rostok olyan, az emberi bélrendszeren emésztetlenül áthaladó szénhidrátok, amelyek javíthatják emésztőrendszerünk egészséges működését. Mint ilyen, ez a tápanyag segíthet megelőzni az elhízást és a 2-es típusú cukorbetegséget, valamint egyes szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét is csökkenti.

Az élelmiszeripari gyártók számára jelentős fejtörést okoz, hogy a termékeik rosttartalmát miként lehetne az íz és az állag megőrzése mellett akár 10 vagy 20 százalékkal megemelni. 

Kutatásuk részeként Farahnakyék FiberX-szel gazdagított kenyeret és süteményeket szolgáltak fel egyes, a projektben részt vevő jelentkezőknek. Az eredmények szerint a találmányukkal akár húsz százalékkal is növelni lehet az élelmiszerek rosttartalmát anélkül, hogy a zamatuk és a textúrájuk csorbát szenvedne.

agrotrend.hu / Store Insider

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Szakmai partner
Nyakas Farm
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés