Élelmiszergazdaság

Hírek

Átrendeződés az európai mezőgazdaságban, a HonestFood fenntartható megközelítése és a sertéságazat változásai

Létrehozva:

|

Európán belül elkezdődött egy átrendeződési folyamat: a nyugat-európai országokban keletkező kapacitáscsökkenések miatt a közép-kelet-európai régió nagyobb szerephez jut majd, és ezek eredményeként Magyarország szerepe felértékelődik – hívta fel a figyelmet a KOMETA beszerzési igazgató-ügyvezető helyettese. Hollósy Tibort a jövő sertéspiacáról és a hazánkban idén elinduló HonestFoodról kérdeztük, mely új, fenntartható irányt mutat mind az állattenyésztés, mind a növénytermesztés területén.

Forrás: allattenyesztok.hu

Mi az HonestFood célja, miért hozták létre?

A KOMETA ügyvezető igazgatója, Giacomo Pedranzini szerint sem a modern mezőgazdaság, sem az ökogazdálkodás nem fenntartható. Arra van szükség, hogy a meglévő élelmiszer-termelési lánc újragondolásával új középutat találjunk e kettő között, ami hozzáférhető, tisztességes is.

Ennek a rendszernek képesnek kell lennie arra, hogy miközben a vásárlók kosarába minőségi élelmiszert tesz, garantálja az ellátási lánc minden szereplőjének a tisztességes megtérülést, különösképp a termelőknek, továbbá ki kell elégítse a társadalom élelmiszer iránti igényét is. Elengedhetetlen ugyanakkor a pazarlás és a túltermelés elkerülése is. Az HonestFood koncepciója erre ösztönöz.

Az HonestFood egy vállalati szemléletmód. Olyan működést takar tehát, amely kiemelt figyelmet fordít az emberi egészségre, a természet és a környezet védelmére, beleértve az állatjólétet is, valamint méltányos a termelési lánc minden szereplőjével.

A KOMETA-nál már évek óta ez a szemlélet adja a működésünk alapját, és most jött el az ideje annak, hogy ez a koncepció szintet lépjen, és több piaci szereplővel együtt közösen működjön tovább önálló szervezetként.

Az HonestFood kiáltványában arra hívja fel a figyelmet, hogy a fenntarthatóság érdekében újra kell gondolnunk a növénytermesztés, az állattenyésztés és az élelmiszer-feldolgozás módszereit, gyakorlatát. A sertéstermékpályán milyen beavatkozási pontokat azonosítottak?

Az HonestFood egyik alapja a minőségi élelmiszer. Ahhoz, hogy egy sertésből készült termék a lehető legjobb minőségű legyen, egészséges sertésre van szükség, éppen ezért a szemlélet nem csupán egy részterülettel foglalkozik, hanem az egész életpályát magában foglalja. Mindannyian tudjuk: ahhoz, hogy egészséges legyen egy sertés, számos dologra figyelni kell, kezdve attól, hogy megfelelő takarmánnyal etetjük, egészen addig, hogy korszerű telepen tartjuk őket, és elegendő helyet biztosítunk számukra. Ha mégis ki kellene emelni egy dolgot, akkor az az, hogy elérjük, ne legyen szükség sertésimportra. Jelenleg hazánkban 2,6 millió darabra tehető a sertésállomány, és a vágóhídra kerülő sertések egy része importból származik. Úgy látjuk, a kocatartás támogatása fontos lépés lenne a sertéságazatban, hogy ne legyen szükség malacimportra. Így egyrészt elkerülhetőek lennének a külföldről behozott betegségek, másrészt pedig a szállításból adódó környezeti kibocsátások is csökkenthetőek lennének.

agrotrend.hu / Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook