Élelmiszergazdaság

Arany árban mérik külföldön a műhúst

Laboratóriumban állítják elő a terméket az állatok levágása nélkül. Külföldön már kapható, hazánkban még nem.

Egyre nagyobb fejtörést okoz, hogy mit fogunk majd enni, ha elfogynak a termőföldek, ha nem lesz elegendő számú vágóállat. Egyes becslések szerint 2050-re a bolygó népessége eléri majd a kilencmilliárd főt, amely komoly kihívások elé fogja állítani az élelmiszer-ellátás szereplőit. A fogyasztók igénye a hústermékekre olyan ütemben nő, amit a hagyományos állattartás már nem képes lekövetni. Erre a problémára megoldást jelenthetnek az alternatív élelmiszerek, ilyen például a vega- vagy a laboratóriumban tenyésztett hús.

Forrás: pixabay.com

Egyes kutatócégek becslése szerint 2040-re a húsfogyasztás 60 százalékát ezek teszik majd ki.

Kelemen Ferenc, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Élelmiszertechnológiai Intézet, Innovációs Központ húsüzemének szakmai vezetője és mesteroktatója nyilatkozott a témában.

– A laborhús előállításához különböző állatokból őssejteket nyernek, amiket úgynevezett bioreaktorokba, erre a célra kifejlesztett speciális rozsdamentes acéltartályokba tesznek. Ezt követően különböző tápanyagokkal táplálják a sejteket, amelyek segítik a növekedést, megfelelő oxigénellátottság mellett pedig néhány hét alatt szövetté fejlődnek. Ezzel az eljárási móddal csak egy olyan masszát tudnak előállítani, amely hasonlít a darált húsra.

A fejlesztések elsődleges hosszú távú célja: a természetes eredetű húst minél inkább megközelítő összetétel, állomány és íz elérése – mondta.

Az új termék előnyei és hátrányai

A húsüzem szakmai vezetője elárulta, hogy nagyon ellentmondásosak a témában megjelent cikkek.

– Sok esetben hangsúlyozzák, hogy milyen kicsi az ökológiai lábnyoma ennek az eljárásnak, ezért jelentősen hozzájárulhat a klímaváltozás okozta gondjaink csökkentéséhez. Ugyanakkor vannak olyan tanulmányok is, amik azt emelik ki, hogy ez az eljárás egyáltalán nem hordoz olyan technológiai és ökológiai paramétereket, amelyek a hagyományos hústenyésztéssel szemben komoly környezetvédelmi előnyöket jelentenének.

A technológia jelenleg még nem tökéletesen kidolgozott, sok a kérdőjel és a bizonytalan tényező, ezért ebben a kérdésben sem lehet egyértelműen állást foglalni.

Előnyök között talán azt emelném ki, hogy a laborban történő tenyésztés lehetővé tenné a termőföldek felszabadulását, csökkentené a vízfelhasználást. Valamint az eljárásnak köszönhetően kevesebb antibiotikum felhasználására van szükség, kisebb a valószínűsége a fertőző betegségek kialakulásának – tette hozzá.

Forrás: pixabay.com

Mennyibe kerül majd egy kiló laborhús?

Az előállítási módszer gazdasági oldalát tekintve Szakály Zoltán, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelmi Intézetének igazgatója elmondta, mikorra kerülhet a boltok polcaira és mennyibe is fog majd kerülni ez a fajta termék.

2030 előtt nem valószínű, hogy a hazai boltokban találkoznak vele a vásárlók, Nyugat-Európában viszont valószínűleg hamarabb meg fog jelenni. 2021-ben egy kilogramm laborhús előállítási költsége 22-116 dollár, ami forintra átszámolva 8 600 és 46 000 forint között mozgott. Ez a technológia fejlődésével csökkenni fog majd 2030-ra, előreláthatólag 6-12 dollárra, vagyis 1 500-6 000 forintra – mondta.

Arra a kérdésünkre is választ adott, vajon mi lehet annak az oka, hogy eddig még nem terjedt el ez a termék a hazai piacon. Magyarországon új élelmiszernek minősül, de még Európában is. Egy cég sem vágott bele a forgalmazásba, mivel magasak az előállítási költségek. Addig nem lesz képes elterjedni a piacon, amíg nem lesz mindenki számára megfizethető. Másrészt van egy fogyasztói elutasítás ebben az esetben, ez nagy gondot jelet.

Ezt alátámasztja az is, hogy a Debreceni Egyetemen végzett felmérésben a résztvevők csupán 4,2 százaléka válaszolta azt, hogy kipróbálná a laborhúst, ha lenne rá módja.

Az emberek bizonytalanok azokkal a termékekkel kapcsolatban, amelyek előállításukban vagy megjelenésükben eltérnek az általuk megszokottaktól. A laborhús esetében mindkettő igaz, az is emellett szól, hogy nincsenek jelenleg feljegyzések a termék fogyasztásának élettani hatásairól, amely aggodalomra is okot adhat.

agrotrend.hu / haon.hu

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Szakmai partner
Nyakas Farm
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés