Élelmiszergazdaság
A világ élvonalában a vászolyi sajt
Aranyérmet nyert a Vászolyi Sajtmanufaktúra Balaton sajtja a Mondial du Fromage nemzetközi francia sajtversenyen, amelyet kétévente rendeznek meg, és a sajtok Bocuse d’Orjaként emlegetik – írják a veol.hu-n.
A francia és nemzetközi szakemberekből álló zsűri második alkalommal ítélte oda a fődíjat a vászolyi sajtműhelynek. Reményik Kálmán tulajdonos, a sajt készítője lapunknak elmondta, a Balaton sajt tehéntejből készült félkemény sajt, az érlelés első két hetében naponta, két hónapos koráig kétnaponta, aztán hetente kétszer kézzel forgatják a sajtgurigákat az érlelőben, és sós folyadékkal mossák a kérgét. – Nagyon örülök a sikernek, hogy a világ országaiból érkező 1600 minta között ilyen kiváló eredményt értünk el – fogalmazott, majd hozzátette, a Balaton sajt négyszer nyert aranyérmet a Magyar Sajtmustrán, és hasonló minősítést kapott már a frankfurti versenyen is.
agrotrend.hu / VEOL, Kovács Erika