Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Élelmiszergazdaság

Piac

A veszélyes baktériumokat lebontó élelmiszer-csomagolást fejlesztettek ki

A szingapúri Nagyang Műszaki Egyetem és az amerikai Harvard Egyetem tudóscsoportja kifejlesztett egy „okos”, biológiailag lebomló és fenntartható élelmiszer-csomagolóanyagot, amely elpusztítja az emberre veszélyes mikrobákat. Emellett két-három nappal meghosszabbíthatja a friss gyümölcs eltarthatóságát is.

A csomagolóanyag a kukoricaszemekben lévő zein fehérje, keményítő és más természetes eredetű biopolimerekből készül, és antimikrobiális vegyületek keverékével van átitatva – írta az Origo. Az egyik vegyület a főzéskor gyakran használt kakukkfű olaja, egy másik pedig a citromsav.

A laboratóriumi kísérletek során kiderült, hogy a csomagolóanyagban lévő rostok magasabb páratartalomban vagy káros baktériumok enzimjeinek hatására antimikrobiális vegyületeket bocsátanak ki.

EZZEL PEDIG ELPUSZTÍTJÁK AZ ÉLELMISZEREKET SZENNYEZő VESZÉLYES BAKTÉRIUMOKAT, AMILYEN AZ ESCHERICHIA. COLI ÉS A LISTERIA, ILLETVE GOMBÁKAT.

A csomagolást azonban úgy fejlesztették ki, hogy ezeket az antimikrobiális anyagokat csak az éppen szükséges, nagyon kis mennyiségben szabadítsa fel a nedvesség vagy a fertőző kórokozók jelentében. Ez szavatolja, hogy hónapokig kitart ez a kedvező tulajdonsága.

Fotó: wikimedia

A vegyületek elpusztítják a csomagolóanyag felületén és magán az élelmiszeren esetlegesen szaporodó baktériumokat, így a fogyasztásra kész élelmiszerek, nyers hús, zöldség és gyümölcs csomagolására is alkalmas.

Egy kísérletben a becsomagolt szamóca 7 napig friss maradt, nem penészedett, szemben a hagyományos műanyag dobozba csomagolt gyümölccsel, ami 4 napig maradt egészséges, számolt be Nagyang Műszaki Egyetem honlapján megjelent eredményről a freshplaza.fr.

agrotrend.hu / Origo

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés