Élelmiszergazdaság
Piac
A vendéglátás leállása mellett is nőtt a borfogyasztás Németországban
A közelmúltban jelentősen megnőtt a borfogyasztás Németországban. A már lezárult, 2020. július végéig tartó borászati szezonra vonatkozóan a mérleg 20,7 literes átlagos fogyasztást mutatott lakosonként. Mindezt annak ellenére, hogy a pandémia miatt bezárták a vendéglátóipari egységeket.
A borfogyasztás Németországban fejenként 0,6 literrel magasabb, mint az egy évvel korábbi azonos időszakban – írja a Német Borintézet (DWI) adatai alapján az Origo. A habzóbor fogyasztása ugyanakkor fejenként átlagosan 0,1 literrel, 3,2 literre csökkent.
A Német Szőlészeti Egyesület által összeállított felmérés a teljes borpiacot lefedi – az éttermi fogyasztástól a kiskereskedelemig és a borászok közvetlen értékesítéséig. A 2019/20-as időszakban Németországban és külföldön összesen mintegy 17,2 millió hektoliter bort, valamint 2,6 millió hektoliter habzóbort fogyasztottak.
Fotó: Shutterstock
"Kiemelten fontos, hogy a borfogyasztás az elmúlt borászati évben növekedett, mégpedig annak ellenére, hogy a vendéglátóipar a koronavírus terjedése miatt az időszak jelentős részében bezárt"– magyarázta a Német Borintézet ügyvezető igazgatója, Monika Reule. "Szokatlanul alakult a nyaralási szezon, jóval kevesebben utaztak külföldre. Így a nyári szabadságukat belföldön töltötték el és sokan fogyasztottak bort a szabadságuk ideje alatt. Ezenkívül az első lezáráskor több bort vásároltak az üzletekben, és sok fogyasztó ez idő alatt pótolta borkészleteit is" – tette hozzá.
A DWI ADATAI SZERINT NÉMETORSZÁG A NEGYEDIK HELYET FOGLALJA EL A VILÁG BOR- ÉS PEZSGőFOGYASZTÓI PIACAIN – számolt be a német Proplanta mezőgazdasági híroldal. A 19,8 millió hektoliteres teljes fogyasztott mennyiség csak Olaszországban (22,6 millió hektoliter), Franciaországban (26,5 millió hektoliter) és az Egyesült Államokban (33 millió hektoliter) magasabb a német adatnál.
agrotrend.hu / Origo