Élelmiszergazdaság
A napokban akár 3000 darab is készülhet az ország tortájából
A tervek szerint a napokban akár 3000 is készülhet belőle, és megtalálja a tökéletes egyensúlyt a feketeribizli fanyarsága, a fehércsoki édessége és a mákos piskótás ízek között.
Balga Tibor, a Kisgergely Cukrászda cégvezetője és Horváth Zsolt mestercukrász bevezetett minket a Mákvirág készítésének rejtelmeibe. Balga Tibor szerint már jó előre el kellett kezdeni az alapanyagok beszerzését a Mákvirághoz.
„Minden évben bizonyos megkötöttséggel indul az ország tortájának versenye. Előre meghatározott, milyen gyümölcsöket, esetleg olajos magvakat kell felhasználni az elkészítéséhez, mindig változnak ezek a kritériumok a versenyben.”

Fotó: Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó
Ribizli és mák
Idén a feketeribizli került előtérbe, aminek Balga Tibor nagyon örült, mert ez az egyik kedvenc gyümölcse. A Mákvirág tortába készül egy zselés betét, és szintén különlegesség benne, hogy fekete szezámmagból készítettek bele egy ropogós réteget, ami a cégvezető szerint nagyon jól illik a Mákvirág zamatához. Persze olyan „csavarok” is vannak benne az alapanyagok tekintetében, amelyeknek nehéz a beszerzése, mint a rózsavíz és a máklikőr.
A Mákvirág Balga Tibor szerint különösen ajánlott a fekeribizli rajongóinak, mert ezt a tortát kifejezetten az ő ízlésükre tervezték.
Miért titok a recept?
„Évről évre kialakul egy nagy probléma: ha a verseny meghirdetése után kitudódik, milyen torta nyert és milyen összetevők kellenek hozzá, akkor hirtelen az összes cukrászat elkezdi felvásárolni ezeket az alapanyagokat, és alapanyaghiánnyal kell szembesülnünk. Mi már hamarabb megtudtuk a pontos összetevőket, hogy több időnk legyen felkészülni a Mákvirág augusztus 19-i debütálására a Kisgergely Cukrászdában” – beszélt a torta készítésének hátteréről Balga Tibor.
2500-3000 szelet készül
Horváth Zsolt mestercukrász elmondása szerint a 2024-es ország tortája egyáltalán nem bonyolult, ellenben meglehetősen időigényes feladat. Korábban is volt már mákos ország tortája, a 2012-es Szabolcsi almás máktorta, azonban a Mákvirág a feketeribizlis zamatok miatt sokkal fanyarabb „mákos” előfutáránál.
A Kisgergely Cukrászdában már készülnek a 4 napos ünneppel várhatóan felpörgő érdeklődésre az ország tortája iránt, hiszen a Mákvirág hivatalosan augusztus 19-én debütál a cukrászdában. A nagy érdeklődésre való tekintettel mennyiségileg Horváth Zsolt elmondása szerint úgy terveznek, hogy 2500-3000 szeletet készítenek majd belőle.
Ízek kavalkádja
Horváth Zsolt bevezetett minket a Mákvirág elkészítésének fortélyaiba.
A torta tésztája egy mandulalisztes mákos tészta. A fehércsokoládé egy ínyenc réteggel gazdagítja a tortát, a mákolaj pedig a torta ropogós részét erősíti. Az előrefőzött feketeribizlizselé sem maradhatott ki a készítés során, mert ez adja a Mákvirág gyümölcsös textúráját. A mestercukrász máklikőrből cukorral és vízzel összekeverve egy különleges szirupot készített, ami még tovább árnyalja a Mákvirág zamatát.
A feketeszezám grillázs különleges ízeket kölcsönöz a Mákvirágnak, és az a cél, hogy a krémes lágy textúra egyensúlyba kerüljön a ropogós réteggel.
A tortaszeletre egy fehér csokis feketribizlis krém került, végül pedig mákkal szórta meg a mestercukrász, hogy a Mákvirág elnyerje aromái végső kiteljesedését.
Megkóstoltuk a cukormentest is
A Mákvirág receptjét megalkotó Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal Cukrászda cukrásza egy olyan tortában gondolkodott, amely egyszerre idézi meg a mákos tészta emlékét, a kertben leszakított fekete ribizlit és a nagymama kedvenc süteményét. A kóstolás után azt mondhatom, a Mákvirág zamatában tényleg kirajzolódik a három említett aromadimenzió.
A Mákvirág intenzív mákos és fehércsokis rétegei nyomán lehetne akár túlságosan édes is, azonban megálmodói remekül megtalálták az arányokat az összetevők között. A kóstolás során arra megállapításra jutottam, hogy ez a torta maga a megszelídített édesség! Ebben persze nagy szerepet játszik a tortának fanyarabb ízhatást kölcsönző energikus feketeriblizli, amely gyümölcsössége, enyhén keserűbb ízeivel ellensúlyozza az édesebb ízeket. A torta zamatában egy bársonyos ízű máklikőr is meghatározó szerepet kapott, így még összetettebb ízek bontakoznak ki a Mákvirágban, ami nem véletlenül robbant idén a tortamezőny élére.
És persze a Zöld Málnát is megízleltem. Az ország idei cukormentes tortája sem okozott csalódást, már csak azért sem, mert az egyik kedvenc gyümölcsöm, a málna a torta főszereplője. A Zöld Málnát Novák Ádám és Csonka László, a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház szegedi cukrászai készítették hozzáadott cukor nélkül. A torta már első ránézésre vonzza a tekintetet élénkvörös színével, és ropogós pisztáciás rétege is magával ragadja az embert. Cukormentes jellege ellenére roppant tartalmas, laktató és finom. Nemcsak málnarajongóknak érdemes megkóstolni, hanem mindenkinek, aki egy igazi kuriózumra vágyik.
agrotrend.hu / boon.hu
Fókuszban


A jelenlegi időjárás a monília és a trafrina terjedésével nagy veszélyt jelent
Már 4 0C környékén szórhatja a spóráit (konídiumait) és ha ezek nedves növényi felületre jutnak, akkor kicsíráznak, megfertőzik a növényt....


Ezért fogja megérni a jövőben a cirok vetése
Ha létezik növény, amelyről évek óta sokat és egyre többet beszélünk, az a cirok. Mindenképpen egy újra felfedezett növényről van...


Tulipános kertek Magyarországon 2025-ben
A tavasz egyik legszebb és leginkább várt eseménye a tulipánok virágzása. Magyarországon immáron 12 TulipGarden kertben nemcsak megcsodálhatják a látogatók...


Az idei év a kitartó dohánytermesztőknek kedvez
A dohány érzékeny növény, ezért kiültetni a szabadba csak májusban a fagyosszentek után lehet, addig a fólia védelmében nevelődik a...
Az Év Agrárembere támogatók

Fekete Zsóka – Az Év Állattenyésztője 2024-ben

Szőllősi Gábor – Az Év Agrárinnovátora 2024-ben

11. alkalommal adták át Az Év Agrárembere kitüntető díjat (videó)

Az Év Agrárembere 2024 – Hangulatvideó

Fülep Zsolt lett az Év Agrárembere 2024-ben

Tudnivalók a lemosó permetezésről

Virágfertőző monília elleni védekezés kajsziban és meggyben

Fagyriadó: tippek a rügyező növények hatékony védelmére

Ukrán termények árasztották el a piacot – a döntés következményei

Így csordogál a víz az aszály sújtotta Dunában

Megjelent a kaliforniai lopódarázs Magyarországon

Négy új hajó felavatásával indult el a 178. balatoni hajózási szezon

Középpontban a Väderstad többszörösen díjazott munkagépe

Szupermenta fehérjepor termékteszt újratöltve: az eredmények most sem felhőtlenek
