Élelmiszergazdaság
A magyar dió jó számokat mutat már most
Minden jel szerint jó diótermés várható a hamarosan közeledő szezonban. Két dolog tehet csak keresztbe ennek a folyamatnak: az időjárási viszonyok, vagy a dióburok fúrólégy. A dió sok nehézségen ment keresztül. Ha még emlékszünk, akkor az ezredfordulón jelent meg a gnomóniás levélfoltosság, aztán jöttek a különböző baktériumok, amelyekre meg kellett találni a megoldást. Pedig arról a dióról van szó, amit a nyolcvanas években még permetezni sem kellett, annyira nem volt kitéve semmilyen környezeti tényezőnek. A probléma akkor kezdődött, amikor az erdei környezetéből kikerült az ültetvényekbe és megkezdődött az intenzív diótermesztés.
Elég volt, hogy egyetlen fa hozott magával fertőzést és azonnal tovább fertőzte mindegyiket. Erre nem voltak az elmúlt évtizedekben felkészülve a szakemberek: mindig először jött a baj és utána keresték a megoldást. Vagyis minden megoldás keresés azóta is egy évbe telik. Gara Miklóssal, a Boglár-Kertész Kft. ügyvezető igazgatójával a múlt problémáinak felsorolását a jelen kihívásaival folytattuk. Mint mondta, a hamarosan érkező diószüretet mindig megelőzik az árak és a találgatások.
-Augusztus eleje az, amikor hírek érkeznek a kaliforniai diótermésről, de már itt van a chilei dió is a raktárakban, vagy a hamburgi konténerekben, ami stabil kínálatot jelent. Emiatt az utóbbi években nehéz helyzetbe kerültek a hazai diótermesztők. Voltak olyan időszak, amikor a kínai kereskedők jöttek ide, azonnali fizetést és elszállítást ígértek, most pedig ők hozzák a diót. Azokba az államokba, ahová korábban az USA szállított, onnan kiszorultak a dióval és most Európát árasztja el vele. Az USA azt mondja, hogy nem akar tovább telepíteni – mi ezt csak remélni tudjuk, hogy ez így van, mivel nálunk az alkalmazkodás a fejlődéshez nem olyan gyors, vagyis inkább lassú az ültetvény korszerűsítés. Ha valaki dió telepítésére vállalkozik, akkor nem években, hanem évtizedekben gondolkodik, ezért ez a fajtaváltás nem hajtható végre olyan gyorsan -összegezte Gara Miklós.
Szép kihívás saját erőből megtanulni a diótermesztést, sok ilyenről tud a szakember is: több ismerőse váltott azok után, hogy elvégezte a közgazdasági egyetemet, vagy az informatikában dolgozott korábban. Számára ismeretlen okokból, de nagyon élvezik és jól is csinálják azóta is a diónevelést. De ahhoz, hogy onnan tovább váltsanak, ha úgy hozza az élet, kevés a saját tapasztalat. A diónál egy ilyen tapasztalatszerzés egy évbe kerül.
Gara Miklós szerint ha a felsőoktatás azon a szinten lenne, akkor ezek a váltások gyorsabban történhetnének. A diótermesztés ehelyett úgy történik, hogy az emberek az interneten keresztül szereznek tapasztalatot, nem pedig az oktatás útján. Saját maguk állítanak be összehasonlító kísérleteket, holott van három-négy kísérleti telep, amelyet fel lehetne keresni.
-Egy termesztőnek nem lehet a feladata, hogy megtalálja az adott betegség elleni megoldást, hiszen neki azzal kell foglalkoznia, hogy hogyan kell metszetni, talál-e munkaerőt, vagy milyen állapotban van a rázógép -sorolja.
A Balaton-Kertész Kft. ernyője alatt állnak össze a tíz, száz hektáros ültetvényeken gazdálkodók, akiket az árbevétel és a közös technológia kidolgozása hoz össze. A Dunántúlon valamennyi olyan céggel tartják a kapcsolatot, amelyek szakértelemmel foglalkoznak a dióval, de ha ennek hiányában szenvednek, akkor segít nekik a Balaton-Kertész.
A kft. foglalkozik kajszibarack termesztésével is, amelynek a betakarítása pár hete fejeződött be. Mindkét gyümölcs szerencsés helyzetben van, ugyanis a Dunántúlon olyan helyen termesztik, ahol jók az adottságok a fejlődésükhöz. Más az igénye a diónak, mint például a kajszibaracknak, ugyanis amíg a kajszi a mínusz egy fokot is kibírja, addig a dió a nulla foknál megadja magát. A fagy elkerülésének az esélye viszont jobb a kajszinál, de sokkal fagyérzékenyebb.
Agrotrend.hu/ novenyvedoszer.hu