Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Élelmiszergazdaság

A jó minőségű magyar sertéshús iránt nagy a kereslet

Jelentősen emelkedett az egy főre jutó sertéshús fogyasztás: amíg több, mint tíz éve 23 kilogramm volt az átlag, addig mára ez bőven túllépte a 30 kg-ot. Ez uniós kitekintésben is szép teljesítmény és ebből az következik, hogy visszakerült a magyar fogyasztók asztalára a sertéshús. A tenyésztők egy-két éve már kedvező piaci körülmények között dolgozhatnak. Ekkor történt az a fordulat, hogy elindult egy jelentős élősertés áremelkedés az unióban, így Magyarországon is.

Más a helyzet a vágással, illetve a húsfeldolgozással. Ennek okairól Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke azt nyilatkozta, hogy a gyártással foglalkozó cégek, vállalkozások közül sokan képtelenek voltak azzal a növekvő önköltségekkel lépést tartani, ami az élősertés árában megjelent. A növekvő bérek, energiaköltségek, csomagolóanyag árak miatt sok cég nem volt képes ezeket az átadási árakba beépíteni és ezáltal a fogyasztói árakban megjeleníteni.

-Nagyon sokan veszteségesen termeltek és év végére nulla körüli eredményt várhatnak, ami nem teszi lehetővé azt, hogy a jövőben beruházzanak, fejlesszenek. Ennek ellenére a fogyasztói árak az ünnepek idején megegyeznek a tavalyi és az azt megelőző ünnepi árakkal, ami a fogyasztóknak nyilván jó hír, de a feldolgozóknak, vágóhidaknak nem jó hír. Bízunk abban, hogy legalább jó forgalmuk lesz, ami némileg enyhíti a nehézségeket, bár teljes megoldást nem ad -összegezte Éder Tamás.

A jó minőségű magyar sertéshús előállításához eredményes és hatékony hazai vállalkozások kellenek, akik nem csak sertést tenyésztenek, hanem fel is dolgoznak. A magyar állattartás szempontjából a rendszerváltás utáni legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari fejlesztési program közepén járunk, amelyből a sertéstartók is intenzíven kiveszik a részüket, hiszen a vidékfejlesztési programban 450 sertéstartó vállalkozás fejlesztett 85 milliárd forint értékben, amelynek része az energiahatékonyság és sok egyéb állatjóléti intézkedés is.

Összességében 860 milliárd forint értékű magyar állattartók által igényelt beruházási támogatási igény van, ami szintén a fejlesztési igényekre utal.

A hús szempontjából fontos, hogy a magyar húsipar is 150 milliárd forint értékű támogatási igényt nyújtott be idén, ami szintén azt mutatja, hogy a magyar alapanyagokra épülő hús előállításban a magyar vállalkozások látnak jövőképet, és minél többet ebből szeretnénk megfinanszírozni. Ez jó lesz a magyar fogyasztóknak és jó a magyar agráriumnak.

Agrotrend.hu/ Novenyvedoszer.hu
Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés