Élelmiszergazdaság

A jó minőségű magyar sertéshús iránt nagy a kereslet

Jelentősen emelkedett az egy főre jutó sertéshús fogyasztás: amíg több, mint tíz éve 23 kilogramm volt az átlag, addig mára ez bőven túllépte a 30 kg-ot. Ez uniós kitekintésben is szép teljesítmény és ebből az következik, hogy visszakerült a magyar fogyasztók asztalára a sertéshús. A tenyésztők egy-két éve már kedvező piaci körülmények között dolgozhatnak. Ekkor történt az a fordulat, hogy elindult egy jelentős élősertés áremelkedés az unióban, így Magyarországon is.

Más a helyzet a vágással, illetve a húsfeldolgozással. Ennek okairól Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke azt nyilatkozta, hogy a gyártással foglalkozó cégek, vállalkozások közül sokan képtelenek voltak azzal a növekvő önköltségekkel lépést tartani, ami az élősertés árában megjelent. A növekvő bérek, energiaköltségek, csomagolóanyag árak miatt sok cég nem volt képes ezeket az átadási árakba beépíteni és ezáltal a fogyasztói árakban megjeleníteni.

-Nagyon sokan veszteségesen termeltek és év végére nulla körüli eredményt várhatnak, ami nem teszi lehetővé azt, hogy a jövőben beruházzanak, fejlesszenek. Ennek ellenére a fogyasztói árak az ünnepek idején megegyeznek a tavalyi és az azt megelőző ünnepi árakkal, ami a fogyasztóknak nyilván jó hír, de a feldolgozóknak, vágóhidaknak nem jó hír. Bízunk abban, hogy legalább jó forgalmuk lesz, ami némileg enyhíti a nehézségeket, bár teljes megoldást nem ad -összegezte Éder Tamás.

A jó minőségű magyar sertéshús előállításához eredményes és hatékony hazai vállalkozások kellenek, akik nem csak sertést tenyésztenek, hanem fel is dolgoznak. A magyar állattartás szempontjából a rendszerváltás utáni legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari fejlesztési program közepén járunk, amelyből a sertéstartók is intenzíven kiveszik a részüket, hiszen a vidékfejlesztési programban 450 sertéstartó vállalkozás fejlesztett 85 milliárd forint értékben, amelynek része az energiahatékonyság és sok egyéb állatjóléti intézkedés is.

Összességében 860 milliárd forint értékű magyar állattartók által igényelt beruházási támogatási igény van, ami szintén a fejlesztési igényekre utal.

A hús szempontjából fontos, hogy a magyar húsipar is 150 milliárd forint értékű támogatási igényt nyújtott be idén, ami szintén azt mutatja, hogy a magyar alapanyagokra épülő hús előállításban a magyar vállalkozások látnak jövőképet, és minél többet ebből szeretnénk megfinanszírozni. Ez jó lesz a magyar fogyasztóknak és jó a magyar agráriumnak.

Agrotrend.hu/ Novenyvedoszer.hu
Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Szakmai partner
Nyakas Farm
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés