Élelmiszergazdaság

Piac

A húsvét akár családi grillezéssel is eltölthető lehet

Nem kötelező ingerszegény programmá silányítani az otthoni húsvétot, amely a magyaroknál együtt jár a díszesen terített asztalra kerülő tipikus ünnepi fogások elkészítésével és közös elfogyasztásával.

Az idei már a második évünk, hogy a koronavírus-járvány miatt „otthon maradós” lesz a húsvét, mert a megfontolt családok eltekintenek a rokonlátogatásoktól, a hagyományos vendégeskedéstől, és csak szűk körben, háztartáson belül tartják meg az április eleji ünnepet. Nem kötelező azonban ingerszegény programmá silányítani az otthoni húsvétot, amely egyébként a magyaroknál együtt jár a díszesen terített asztalra kerülő tipikus ünnepi fogások, sütemények, tavaszidéző finomságok elkészítésével és közös elfogyasztásával – írja a Magyar Nemzet.

fotó: pxhere.com

A szerencsésebbek például a saját kertjükben vagy a tágas teraszukon, de akár a kisebb emeleti erkélyen is a húsvéti hosszú hétvégén távoli vagy tipikus hazai tájakon tett nyaralásaikat idézhetik fel azzal, hogy akár online kapcsolatba lépve a rokonokkal, barátokkal, közös grillezést tartanak a szabad ég alatt – ki-ki a saját otthonában, mégis együtt. A jó idő beköszöntével ugyanis a grillszezon is kezdetét vette, vagyis a járvány miatt eddig kényszerűen a beltérre korlátozódó közös főzések, étkezések kiköltözhetnek a szabadba.

Simon László, a Sage termékmenedzsere több hasznos tanácsot gyűjtött össze az ünnepi és a nyári grillezésekhez.

Érdemes tudni, hogy eleve nem igényel nagy előkészítést a házi sütögetés akkor, ha valaki kontaktgrill készüléket használ, hiszen ezzel az elektromos eszközzel füst- és károsanyag-mentesen, de élményszerűen lehet grillezni. – Egy kontaktgrill kis helyet foglal, a hússzeletek oldalai viszont egyszerre süthetők vele, míg kinyitva, előre beállított hőfokon, időzítéssel süthetünk is egyszerre húsokat, halakat, zöldségeket, gyümölcsöket – mutatott rá a szakértő.

Tanácsa szerint sütés előtt javasolt időben kivenni a hússzeleteket a hűtőszekrényből, hogy visszanyerjék természetes szerkezetüket. A felengedés során keletkező nedvességet lehetőleg ne csapvíz alatt távolítsuk el, hanem itassuk fel egy konyhai papírtörlővel – sorolta Simon László, aki azzal folytatta, hogy sütés előtt javasolt húspáccal előkészíteni a szeleteket, amely egyfelől karakteres ízvilágot teremt, másfelől kicsit megpuhítja őket.

Sütögetés közben a húshoz kizárólag hőálló műanyag/szilikon anyagú húscsipesszel nyúljunk, hogy elkerüljük a grill-lapok megkarcolását – szól az újabb intelem. Azért sem jó a hússzeletek villával történő forgatása, mert úgy felsérthetjük a húskérget, így például a steakben lévő értékes levek kifolyhatnak. Fontos lehet még, hogy grillezés után lehetőleg pihentessük a húst egy ideig, és csak ezt követően tálaljuk fel.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés