Élelmiszergazdaság

A francia konyha a kihalás szélére sodorja a békákat – állítják tudósok

A békacomb mértéktelen fogyasztását kifogásolja európai tudósok egy csoportja abban a nyílt levélben, amelyet Emmanuel Macron francia elnökhöz intéztek – jelent meg az infostart.hu-n.

Kétségtelen, hogy kevés franciásabb étel létezik a vajban párolt, petrezselymes békacombnál, de európai tudósok egy csoportja szerint mégis jelentősen korlátozni kellene a fogyasztását – írja a The Washington Post.

Fotó: Pixabay

Az amerikai lap szerint a franciák a legtöbb békát Törökországból és Indonéziából importálják, méghozzá olyan mennyiségben, hogy az már a kihalás szélére sodorta a fajt mind a két országban. 2010 és 2019 között több mint kétmillió békacomb érkezett az Európai Unióba, amelynek döntő többségét a franciák falták fel. Több európai természetvédő szervezet ezért nyílt levélben fordult Macron francia elnökhöz, hogy helyezze a békacombimportot a CITES, vagyis az állatok kereskedelmét szabályozó nemzetközi egyezmény hatálya alá.

A The Washington Post megkérdezte az indonéz IPB egyetem professzorát, hogy valóban kell-e aggódni a békák miatt. Mirza D. Kusrini – aki az erdészeti erőforrások megőrzésével foglalkozik – határozottan cáfolta európai kollégái állításait. Mint mondta, hazájában a békák egész évben szaporodnak és remekül megélnek a rizsföldeken.

Még fokozott begyűjtésük sem okoz olyan egyedszámcsökkenést, amely aggodalomra adna okot – közölte az indonéz professzor.

A tiltakozók ellenben azzal érvelnek, hogy miközben a Franciaországban és az EU-ban őshonos békapopulációk védettek a kereskedelmi hasznosítás ellen, az unió nem korlátozza a kétéltűek importját a tagországokon kívüli államokból. Márpedig ez a békafajok és populációik számának drasztikus csökkenéséhez vezet világszerte.

Az amerikai napilap azt is megjegyzi, hogy a kétéltűek a gerincesek legveszélyeztetettebb osztálya világszerte. Több fajuk küzd a túlélésért, mint az emlősök, a madarak és a hüllők közül, bár ennek több oka is lehet. Az egyik a halálos, chytrid gomba, amely egyre jobban terjed az egész világon.

agrotrend.hu / Infostart

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Szakmai partner
Nyakas Farm
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés