Élelmiszergazdaság

A csíráztatott magvak és az azokból készült termékek élettani jelentősége

A csíráztatás az egyik legősibb természetes eljárás. Már az ókori sumérek, az akkádok és az egyiptomiak is a csíráztatott árpából és tönkebúzából előállított malátából készítettek italt.

Csak kifejezetten csíráztatásra szánt vagy megbízható forrásból származó, esetleg magunk szárította, friss, egészséges magok használhatók fel. Étkezési célra nem alkalmasak a csávázott mezőgazdasági vetőmagok. Csíráztatás előtt el kell távolítani a hibás szemeket, mert azok nem csíráznak ki.

Forrás: pxhere.com

A nyugalmi állapotban lévő magvakban az enzimgátlók megakadályozzák, hogy a magvak idő előtt kicsírázzanak, melyek – fogyasztásukkor – az emészthetőségüket, a tápanyagaik felszívódását is gátolják. Általánosan ismert, hogy a csírázó magokban a csírázás megkezdésekor a tárolt tápanyagok felhasználásával indul meg a csírázás folyamata. A tartalék tápanyagok mobilizálásához előbb a szükséges enzimek indukálódnak vagy szintetizálódnak, melyek segítségével azután megindul a csíranövények fejlődése. A len-, napraforgó-, repce-, szója stb. magokban 35-45% olaj és 15-20% fehérje adja a tartalék tápanyagok legnagyobb részét.

Értékes, biológiailag aktív anyagok is keletkeznek a csíráztatás során, amelyek főként az antioxidáns folyamatokban vesznek részt. A lenmag a hihetetlen hatóanyagai mellett tele van antioxidánsokkal is, így fogyasztása hozzájárul az öregedési folyamatok csökkentéséhez, a hormon egyensúlyhoz, a sejtek egészségéhez, a bélben található probiotikumok növekedéséhez. A csíráztatott lenmag rendszeres fogyasztása csökkentheti a megfázásos, influenzás megbetegedések számát és enyhítheti lefolyásukat.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés