Élelmiszergazdaság
Fókuszban
17%-al emelkedett a nyerstej ára egy év alatt
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 182,86 forint/kilogramm volt 2024 októberében.
A zsírtartalom 0,16 százalékpontos és a fehérjetartalom 0,11 százalékpontos javulása, valamint az alapár 4 százalékos növekedése mellett a nyerstej átlagára 6 százalékkal emelkedett 2024 októberében a 2024. szeptemberihez képest, és 17 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát. A nyerstej felvásárlása 2024 októberében az előző havi és a 2023. októberi mennyiséget egyaránt 3 százalékkal haladta meg. A nyerstej kiviteli ára 226,6 forint/kilogramm volt 2024 októberében, az előző havihoz képest 6 százalékkal, az előző év azonos hónapjához viszonyítva 30 százalékkal nőtt. A kiviteli ár 24 százalékkal volt magasabb a termelői átlagárnál. Az AKI PÁIR adatai szerint a nyerstej kiszállítása 8 százalékkal csökkent 2024 októberében az előző év azonos hónapjához viszonyítva.
Az AKI PÁIR adatai szerint 2024 októberében az előző hónaphoz képest a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT-tej (+5 százalék), az adagolt vaj és a tejföl (egyaránt +3 százalék), az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos UHT-tej, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tej, valamint a trappista sajt (egyaránt +2 százalék) feldolgozói értékesítési ára nőtt, míg a gyümölcsös joghurté stagnált. A KSH adatai szerint a trappista sajt (+6 százalék), a 12 százalék zsírtartalmú tejföl (+5 százalék), a pasztőrözött 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos ESL-tej (+4 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT-tej, a 20 százalék zsírtartalmú tejföl, valamint az adagolt vaj (egyaránt +2 százalék), a pasztőrözött 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos ESL-tej (+1 százalék) fogyasztói ára emelkedett, míg a gyümölcsös joghurté (–1 százalék) csökkent ugyanebben az összehasonlításban.