Az agrár-élelmiszeripari rendszerek a globális antropogén üvegházhatásúgáz-kibocsátás (ÜHG) mintegy 30%-áért (évi 16-18 GtCO2e) felelősek. Különösen jelentős a metán (a teljes antropogén kibocsátás 50%-a) és a dinitrogén-oxid...
A vaj felhasználása nem csupán az étkezési szokásunk részeként jelenik meg a fogyasztói kosárban, hanem több élelmiszer összetevőjeként is, amelyet különböző tovább-feldolgozott élelmiszerekben találhatunk meg. Az...
Drámai mértékben, 55%-kal csökkent a nagybani átlagár az előző év azonos időszakához képest, és egyelőre nem is látni a fényt az alagút végén. Lengyelországban a fejeskáposzta...
A FAO (Food and Agriculture Organization) élelmiszer árindex (FFPI) 2025 októberében átlagosan 1,6 %-kal alacsonyabb a szeptemberi értéknél és 21,1 %-kal elmaradt a 2022. márciusi csúcsértéktől...
A termés mennyisége elmaradt a 2024. évi szinttől, és a hazai szükséglet kielégítéséhez a megszokottnál korábban (akár már év végére) importdió behozatala is szükségessé válik. A...
A vezető burgonyatermelő országok szakmai szövetségeit összefogó Északnyugat-európai Burgonyatermesztők Alapítványának (NEPG) tagországaiban (Németország, Franciaország, Belgium és Hollandia) szakértők szerint a burgonya termőterülete 7 százalékkal (+40 ezer...
Az Agreste becslése szerint a tavalyi, kiváló termésű évet követően a francia termelőknek idén sem lehet okuk panaszra, már csak azért sem, mert jó árakon értékesíthető...