Piac
Csökken az alkoholfogyasztás Japánban
Egyre kevesebb alkoholos italt fogyasztanak Japánban. A sör és a szaké fogyasztása is visszaesett a felkelő nap országában.
Az év végi partik és az újévi családi összejövetelek során a világ számos részében előkerül az alkohol is. Ez alól nem kivétel Japán sem. Bár a felkelő nap országában is hagyomány ilyenkor a koccintás, azonban az alkoholtartalmú italok piaca a csökkenő népességnek és az életmódban történő változásoknak a következtében zsugorodni kezdett, ami a hagyományos italukra, a szakéra is hatással van – írta a Nippon japán hírportál.
Az egy főre jutó alkoholtartalmú italfogyasztás 75,4 liter volt 2022-ben, ami ami 25 százalékos visszaesés volt az 1992-es csúcsévhez képest, amikor 101,8 liter volt az átlag.
Tokió volt az egyetlen olyan prefektúra 2022-ben, ahol az egy főre jutó fogyasztás meghaladta a 100 litert, ott 102,9 liter volt. Ugyanakkor a tokiói nagyvárosi terület többi prefektúrája mind az országos fogyasztási átlag alatt volt:
- Kanagawa 66,2 liter,
- Saitama 64,9 liter,
- Chiba pedig 63,7 liter.
A tokiói magasabb átlag annak tudható be, hogy a fővárosban az étterme és bárok száma magasabb, mint az ország többi részében, sőt, több tokiói bár is bekerült a világ legjobbjai közé. Ráadásul az is gyakori, hogy a dolgozók egy része az iroda közelében iszik egy italt, mielőtt hazaindul. Az egy főre jutó magas fogyasztású prefektúrák között volt még Toyama 96,6 literrel, Aomori 94,1 literrel, Kōchi 91,9 literrel és Akita 91,1 literrel. A legalacsonyabb átlagfogyasztású prefektúra Shiga volt, 55,4 literrel.
Már a szaké sem a régi
Ha italkategóriák szerint vizsgáljuk a fogyasztás, abból az látszik, hogy a sörfogyasztás az eladott mennyiséget tekintve 1994-ben érte el a csúcsot, 7,06 millió kiloliterrel. Ezt követően azonban a mennyiség fokozatosan csökkent, 2009-ben az 1970-es szint alá süllyedt, majd 2021-re mindössze 2,10 millió kiloliterre zsugorodott. A sörfogyasztás csökkenését ugyanakkor részben ellensúlyozta a sörízű termékek, például az alacsony malátatartalmú happoshu és a malátamentes „harmadik sör” italok térhódítása, így nem jelenthető ki egyértelműen, hogy a japánok elvesztették volna a sör íze iránti vonzalmukat.
Nemcsak a sör, hanem a szaké fogyasztása is jelentősen visszaesett Japánban. Ez ráadásul ellentétes azzal a trenddel, hogy az ital egyre népszerűbbé válik Európában és a tengerentúlon, miközben az UNESCO nemrég szellemi kulturális örökségként ismerte el a szaké készítésének hagyományos tudását és technikáját a kōji penészgombával. Japánban a szakéfogyasztás 2022-ben mindössze 422 000 kiloliter volt, kevesebb mint harmada az 1970-es szintnek, amikor 1,57 millió kiloliter fogyott.
Támogatók
Fókuszban
A regeneratív mezőgazdaság és a forgatás nélküli talajművelés jövője
A talaj állapotában tényleges javulást csak akkor tudunk elérni, ha elhagyjuk a művelést és a magvakat egy direkt vetőgép segítségével...
A tavalyinál magasabb szinten kezdi a szezont a sárgarépa
Az utóbbi évek legmagasabb év eleji kezdő árszintjéről indult az új szezon – a mostanra kialakult árszint augusztus óta továbbra...
Így változtak a vis maior szabályok
Vis maior minden olyan esemény is, amelyet – a rendeletben meghatározottakon túl – valamely pályázati felhívás rendkívüli körülménynek, cselekménynek vagy...
Granulált, kalciumos meszező és talajjavító termék Egerből az Omyától
A kijuttatott tápanyagok jelentős része nem hasznosul, a baktériumok tevékenysége lelassul és a talajok vízháztartása is romlik a semlegesnél alacsonyabb...